Μπήκε στη μάχιμη δημοσιογραφία πριν από περίπου 35 χρόνια και έχει διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή σε εφημερίδες και τηλεόραση. Από τα πρώτα της κιόλας βήματα η Αγγελική Νικολούληασχολήθηκε με το σκληρό, ιδίως για εκείνα τα χρόνια, αστυνομικό ρεπορτάζ, καλύπτοντας δύσκολα για μια νεαρή δημοσιογράφο θέματα, όπως η πορνεία και η εκμετάλλευση παιδιών, τα ναρκωτικά, οι φυλακές κ.τ.λ.

Από τότε είχε δείξει ότι είναι μια δημοσιογράφος που συνεχώς αναζητεί και πάντα βρίσκει. Δεν ησυχάζει ποτέ ούτε κάνει πίσω, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Οσο και αν την πιέζουν ο χρόνος και οι συνθήκες, δεν φεύγει ποτέ από τον εκάστοτε χώρο έρευνας εάν δεν βγάλει την είδηση που κυνηγά. Ολα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε υπόθεση με την οποία δεν ασχολήθηκε είτε από φόβο είτε επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να ασχοληθεί με αυτές – βλέπετε, έχει μπει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο εκείνων που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. «Δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου για τέτοιου είδους ζητήματα» λέει χαρακτηριστικά. Είναι ατρόμητη; «Εχω κι εγώ τα αδύνατα σημεία μου, αλλά δεν τα αφήνω ποτέ να κυριαρχούν και να με καταβάλλουν» απαντά. Οι αποκαλύψεις της και τα καυτά ρεπορτάζ της την καθιέρωσαν στον χώρο, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ελλάδα.

Το βάπτισμα του πυρός το έλαβε από τις εφημερίδες. Πρώτα από τα έντυπα της Πάτρας, μια και η ίδια κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας, «Γνώμη» και «Πελοπόννησος» και στη συνέχεια στην αθηναϊκή «Απογευματινή», όπου συνέχισε τις έρευνες, τις αποστολές και τα ρεπορτάζ. Μάλιστα, μία από τις μεγάλες επιτυχίες της είναι η αποκάλυψη της δράσης του περιβόητου «δράκου» Κυριάκου Παπαχρόνη σε Θεσσαλονίκη και Δράμα, αλλά και η συνέντευξη που του πήρε στα κρατητήρια λίγο μετά τη σύλληψή του.

Στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου βρέθηκε από το ξεκίνημα της εφημερίδας στην αρχή ως υπεύθυνη του αστυνομικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια υπεύθυνη όλων των τμημάτων αστυνομικού, ελεύθερου, υπουργείων, φωτορεπόρτερ, συνέβαλε στον εντοπισμό και στη σύλληψη του «δράκου» των νοτίων και βορείων προαστίων Σπύρου Μπέσκου. Στο «Εθνος» έφερε στο φως την υπόθεση των υποκλοπών με θύματα πολιτικούς και παράγοντες της χώρας που γίνονταν από την τότε ΕΥΠ. Μάλιστα, τα ντοκουμέντα που παρουσίασε την έστειλαν να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, που είχε συσταθεί για τη διερεύνησή τους.

Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή της το 1993, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Mega ως συνεργάτιδα του Κώστα Χαρδαβέλλα στο κοινωνικό ρεπορτάζ «Χωρίς Μοντάζ» και στη συνέχεια στην εκπομπή «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη». Δύο χρόνια αργότερα, στον ΣΚΑΪ, αναλαμβάνει τη δική της εκπομπή, η οποία δεν ήταν άλλη από το «Φως στο Τούνελ». Επί 26 συνεχόμενες τηλεοπτικές σεζόν η Αγγελική Νικολούλη μαζί με τους συνεργάτες της έχουν φέρει στο φως σοκαριστικές υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. Η εκπομπή έχει συμβάλει σημαντικά στην εξιχνίαση 26 δολοφονιών και με τη βοήθεια των τηλεθεατών έχουν βρεθεί περισσότερα από 1.700 άτομα σε 889 εκπομπές.

Η εκπομπή έχει τιμηθεί με 25 σημαντικές διακρίσεις από κοινωνικούς φορείς, ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κατέχει σημαντική θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Ωστόσο, για την ίδια η μεγαλύτερη διάκριση, αν και μπορεί να ακουστεί κλισέ, προέρχεται από την αγάπη του κόσμου που εισπράττει όπου βρεθεί.

Φέτος, τα φώτα του «Τούνελ» ανάβουν για 27η τηλεοπτική χρονιά στο Mega. Ηδη η Αγγελική Νικολούλη και η ομάδα της εργάζονται πυρετωδώς ερευνώντας καινούργιες, παράξενες ιστορίες που, όπως λέει η δημοσιογράφος, θα σοκάρουν και θα συζητηθούν, χωρίς να αφήνουν στο σκοτάδι τις υποθέσεις που εκκρεμούν. Πέρα από τη νέα τηλεοπτική στέγη, το «Τούνελ» θα βγαίνει από νέο σκηνικό, ευέλικτο και σύγχρονο, με όλα τα στοιχεία που απαιτεί η ζωντανή έρευνα. Λίγο πριν από την πρεμιέρα της εκπομπής, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 23.20, η καταξιωμένη δημοσιογράφος μιλάει στο «Βήμα».

Είστε από τους δημοσιογράφους που δεν αλλάζουν εύκολα τηλεοπτική στέγη. Ποιο ήταν το κριτήριο της μεταγραφής σας στο Mega;

«Τόσα χρόνια στην έρευνα του «Τούνελ» έχω καλλιεργήσει το κριτήριο εκείνο που με βοηθά να αντιλαμβάνομαι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή. Ενιωθα την ανάγκη για ανανέωση. Οχι μόνο τη δική μου, αλλά και των τηλεθεατών. Υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια δελεαστικές προτάσεις, και δεν αναφέρομαι στις οικονομικές, γιατί για μένα το χρήμα δεν έχει τον πρωτεύοντα ρόλο. Η πρόταση του Mega ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Τη ζύγισα με τους συνεργάτες μου και είπα το ναι. Η αλλαγή στην ώρα προβολής της εκπομπής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη MEGA-λη απόφαση».

Συνεχίζετε για 27η χρονιά. Περιμένατε ότι τα φώτα του «Τούνελ» θα μείνουν ανοιχτά όλα αυτά τα χρόνια;

«Το «Τούνελ» το έβλεπα σαν το δεύτερο παιδί μου, που ήθελε αγάπη, φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή για να αναπτυχθεί σωστά. Εδωσα και εξακολουθώ να δίνω την ψυχή μου στην έρευνα για την αλήθεια. Θέλω να κοιτάζω στα μάτια τους συγγενείς αγνοουμένων και θυμάτων. Να ξέρω ότι συνέβαλα με τον τρόπο μου για να βρεθεί φως στην άκρη του σκοτεινού τους τούνελ. Σε αυτόν τον συνεχή αγώνα, ειλικρινά, δεν κατάλαβα πότε πέρασαν τα χρόνια. Και είναι πολλά».

Πού οφείλεται η επιτυχία της εκπομπής;

«Το ερώτημα αυτό θα μπορούσε ίσως να απαντηθεί από τους τηλεθεατές, που μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να το κάνουν. Σε μία ζωντανή εκπομπή οι τηλεθεατές αντιλαμβάνονται ποιον έχουν απέναντί τους και τι ακριβώς κάνει. Ολα αυτά τα χρόνια χτίσαμε μαζί μία σχέση εμπιστοσύνης, που διατηρείται σε όποια τηλεοπτική στέγη κι αν συνυπάρξουμε».

Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια παρόμοια εκπομπή έρευνας τα τελευταία χρόνια. Πώς το εξηγείτε αυτό;

«Κατά καιρούς υπήρξαν παρόμοιες εκπομπές, που όμως δεν συνεχίστηκαν. Τι εξήγηση να σας δώσω εγώ γι’ αυτό;».

Είστε πολλά χρόνια στο ρεπορτάζ. Τι έχετε αποκομίσει από όλη αυτή την εμπειρία;  

«Εχω διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο ρεπορτάζ, κυρίως στην έντυπη δημοσιογραφία. Το ρεπορτάζ για μια δημοσιογράφο παλιάς κοπής, όπως είμαι εγώ, δεν είναι δουλειά. Είναι η ίδια μου η ζωή. Συλλέγω εμπειρίες που με κάνουν σοφότερη και δεν σταματώ να κάνω την αυτοκριτική μου».

Τη νέα γενιά των δημοσιογράφων πώς την κρίνετε;

«Μόνο εάν έχουν πάθος και όρεξη για τη δημοσιογραφία και την αποκάλυψη της αλήθειας θα καταφέρουν να χτίσουν γερές βάσεις για την εξέλιξή τους. Είναι ενθαρρυντικό ότι πολλοί νέοι συνάδελφοι επιλέγουν τον δύσκολο και όχι τον εύκολο δρόμο για την κατάκτηση του ονείρου τους. Προσωπικά, δίνω ευκαιρίες σε νέους που βλέπω ότι το λέει η καρδούλα τους».

Τη φετινή σεζόν πώς την κρίνετε;

«Ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές, ενώ το καλοκαίρι καλά κρατούσε. Πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα για έναν και μοναδικό κριτή, που δεν είναι άλλος από τον τηλεθεατή. Θα φανεί πού θα καθίσει η τηλεοπτική μπίλια στον φετινό, μεγάλο ανταγωνισμό. Βλέπουμε ήδη πως το Mεγάλο κανάλι επέστρεψε φέτος δυναμικά, επενδύοντας στην ποιότητα και στους ανθρώπους του, κάτι που ο κόσμος το αναγνωρίζει και το επικροτεί».

Εχετε σκεφτεί τη ζωή σας χωρίς τηλεόραση;

«Δεν εξαρτώμαι από την τηλεόραση και δεν αναπνέω μόνο μέσα από το… μαγικό κουτί της. Εχω τη ζωή μου, τη συγγραφή, και δεν μου αρέσει να τραβώ πάνω μου τα φώτα της δημοσιότητας. Κάνω τη δουλειά μου όσο πιο διακριτικά μπορώ και ξέρω το πότε και γιατί θα αποχωρήσω».

Η εκπομπή, και εσείς φυσικά, έχετε λάβει αρκετά βραβεία, έχετε μπει και στο βιβλίο Guinness. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη διάκριση για εσάς;

«Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά για εμένα η μεγαλύτερη διάκριση και ανταμοιβή προέρχεται από την αγάπη του κόσμου που εισπράττω όπου βρεθώ».

Ποια από τις πολύκροτες υποθέσεις σάς έχει στιγματίσει και γιατί;

«Μου ζητάτε από τις χιλιάδες υποθέσεις που έχει ερευνήσει το «Τούνελ», να ξεχωρίσω τη μία και μοναδική. Δύσκολο για εμένα… Εάν μείνουμε στις πολύκροτες που σόκαραν την κοινή γνώμη, θα δούμε τον Κωστή, που χάθηκε από το χέρι της ίδιας του της μάνας. Θα πονέσουμε με την υπόθεση του Αλεξ. Θα αγανακτήσουμε με τη βία του bullying στον Βαγγέλη. Θα ανατριχιάσουμε με το θρίλερ του Μάριου και θα κλάψουμε για την άτυχη Καρολάιν και για τις γυναίκες-θύματα των ανδρών τους».

Μιας και αναφέρεστε στις γυναικοκτονίες, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί δραματικά. Θεωρείτε ότι παίζει ρόλο ο εγκλεισμός;

«Οταν υποβόσκουν σοβαρά προβλήματα σε μία σχέση, κάποια στιγμή ένα ερέθισμα είναι αρκετό για να πυροδοτήσει την έκρηξη. Ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, την ανεργία και γενικότερα την αστάθεια των τελευταίων χρόνων, θολώνει ταραγμένα μυαλά. Οταν βλέπουμε ακραίες αντιδράσεις και εν δυνάμει επικίνδυνες πρέπει να ζητάμε βοήθεια. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια».

Στην εκπομπή έχετε φιλοξενήσει μερικούς από τους θύτες των υποθέσεων που κληθήκατε να ερευνήσετε. Είχατε καταλάβει εξ αρχής την ενοχή τους; Πώς είναι δυνατόν κάποιος να έχει αφαιρέσει τη ζωή του δικού του ανθρώπου και μετά να έρχεται σε εσάς για να τον βοηθήσετε; Μιλήσατε μαζί τους εκ των υστέρων για αυτό;

«Για να φτάσει κάποιος στο «Τούνελ» ή είναι αποφασισμένος να μάθει τι έχει συμβεί στον άνθρωπό του ή θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια της τοπικής του κοινωνίας. Να δείξει ότι αγωνιά και νοιάζεται. Αυτός που παίζει έναν ρόλο μπροστά στην κάμερα, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί. Το ψέμα έχω μάθει πλέον να το διακρίνω από τα παρασκήνια, πριν ο… ηθοποιός ανέβει στη σκηνή. Μου έχει τύχει αρκετές φορές να έχω δίπλα μου στον καναπέ της εκπομπής τον δράστη ενός εγκλήματος. Χρειάζεται χειρουργική ακρίβεια στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Παραμερίζω τα όποια συναισθήματα και ακροβατώ στο τεντωμένο σχοινί της έρευνας έως ότου αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Υπήρξαν υποθέσεις με τις οποίες αποφασίσατε να μην ασχοληθείτε, είτε από φόβο είτε επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να ασχοληθείτε με αυτές;

«Ούτε μία στις χιλιάδες… Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου για τέτοιου είδους ζητήματα».

Θεωρείτε τον εαυτό σας ατρόμητο;

«Εχω κι εγώ τα αδύνατα σημεία μου, αλλά δεν τα αφήνω ποτέ να κυριαρχούν και να με καταβάλλουν».

Ωστόσο, δεν αφήνετε στο σκοτάδι ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Τι σας ωθεί στο να συνεχίσετε να τις ψάχνετε;

«Προτεραιότητά μου όλα αυτά τα χρόνια που κάνω την εκπομπή – κοντά τρεις δεκαετίες – είναι ο αγώνας για δικαίωση και η αναζήτηση της αλήθειας. Δεν μπορώ να βλέπω την απόγνωση στα πρόσωπα των συγγενών των αγνοουμένων ή των θυμάτων και να μένω άπραγη».

Η μεταφορά κάποιου από τα βιβλία σας στην τηλεόραση είναι στα άμεσα σχέδιά σας;

«Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία μου μέχρι στιγμής. Το κάθε ένα βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που ερεύνησα και φανερώνει ένα από τα πολλά πρόσωπα του εγκλήματος. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Ιδωμεν…».

Θα θέλατε να συνεργαστείτε με τον γιο σας στην οπτικοποίηση των βιβλίων σας;

«Ποτέ μη λες ποτέ».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά του «Τούνελ»;

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς ερευνώντας καινούργιες, παράξενες ιστορίες που θα σοκάρουν και θα συζητηθούν. Παράλληλα, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις εξελίξεις σε υποθέσεις που φέραμε στο φως και απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Η ανανέωση στο «Τούνελ» θα φανεί ξεκινώντας από το νέο σκηνικό. Ευέλικτο και σύγχρονο, με όλα τα στοιχεία που απαιτεί η ζωντανή έρευνα. Η εκπομπή κάνει χρήση όλων των μέσων που της παρέχουν οι νέες τεχνολογίες σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας με τους τηλεθεατές, αλλά και στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων που θα προκύπτουν από την έρευνα».

Για τις υποθέσεις σας μπορείτε να επικοινωνείτε στα 210 7547700, 701 & 702 ή στο email της εκπομπής fosstotounel@megatv.com