Πάνω από 5% βλέπει να σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του επόμενου έτους ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Χιου Πιλ. Καθοριστικοί παράγοντες αναδεικνύονται οι ελλείψεις προϊόντων και εργατικού δυναμικού που συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο Χιου Πιλ, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει τις προηγούμενες μέρες ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους FT: «Δεν θα εκπλησσόμουν –ας το θέσω έτσι–εάν βλέπαμε έναν πληθωρισμό κοντά ή πάνω από το 5% [τους επόμενους μήνες]. Και αυτό είναι ένα πολύ άβολο περιβάλλον για μια κεντρική τράπεζα με στόχο για πληθωρισμό 2%».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι θέση προτίθεται να πάρει στην επόμενη συνεδρίαση της BoE στις 4 Νοεμβρίου, αλλά ανέφερε ότι το ερώτημα εάν θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια από το 0,1% είναι «ζωντανό».

Ας σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλία, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει από την απότομη συρρίκνωση του 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη παραπαίει, με τον πληθωρισμό να παραμένει ψηλά.

Το τελευταίο ανησυχητικό μήνυμα ήρθε με τα τελευταία στοιχεία της η Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από τότε που τηρούνται σχετικά στατιστικά αρχεία, το 1996. Οι δαπάνες πλην λιανικής ήταν, επίσης, αδύναμες.

Περίοδος στασιμοπληθωρισμού;

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν προβληματισμό ότι Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εισέρχεται σε μια περίοδο «στασιμοπληθωρισμού» που χαρακτηρίζεται από αδύναμη ανάπτυξη και άνοδο των τιμών.

«Η μυρωδιά του στασιμοπληθωρισμού είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις περισσότερες άλλες οικονομίες και τώρα πιστεύουμε ότι οι προσωρινές ελλείψεις θα περιορίσουν το ΑΕΠ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό περισσότερο από όσο περιμέναμε», έγραψαν αναλυτές της Capital Economics τις προηγούμενες μέρες.

Και μπορεί, όπως επεσήμαναν, να μην είναι «τόσο σοβαρό ή επίμονο όσο στη δεκαετία του 1970», ωστόσο, «για τους επόμενους έξι μήνες, η επιδείνωση των ελλείψεων προϊόντων και εργατικού δυναμικού θα βάλει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη, την ώρα που οι ανατιμήσεις στην ενέργεια θα πυροδοτήσουν τον ΔΤΚ φτάνοντάς τον από 3,2% τον Αύγουστο σε μια κορύφωση της τάξης του 5,0% περίπου τον Απρίλιο του επόμενου έτους».

Είναι ενδεικτικό ότι βρετανικός κολοσσός Unilever ανακοίνωσε ότι αύξησε τις τιμές κατά 4,1% μέσα στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλία, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού.

Πηγή: ΟΤ