Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σημαντικά το τακτικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν εξαντληθούν τον Μάρτιο οι έκτακτες αγορές στις οποίες προχώρησε λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τον ρυθμό του τυπικού εργαλείου τους το επόμενο έτος και θα το καταστήσουν πιο ευέλικτο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος της αγοράς, είπαν οι ερωτηθέντες. Προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τον ρυθμό του έκτακτου QE τον Δεκέμβριο, ενώ ένας στους τέσσερις υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί από ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους, όταν οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα δώσουν στους αξιωματούχους μια καλύτερη εικόνα για τις μελλοντικές ανάγκες τόνωσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαράξει ένα μονοπάτι για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, το οποίο δεν θα εξαντλήσει το κονδύλι των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το επίκεντρο θα είναι το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού και σύσφιξης της πολιτικής που θα ακολουθούν άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον έως το 2023.