Συμμορίες κακοποιών διεισδύουν σε πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών για να στρατολογούν νέους στο Μεξικό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση, αναφερόμενη για παράδειγμα στην πρόσφατη εξαφάνιση τριών παιδιών που πάντως είχε αίσιο τέλος, καθώς βρέθηκαν από την αστυνομία.

Σε παιγνίδια στις πλατφόρμες «Playstation, Xbox και Nintendo», με πλήρη «ανωνυμία», κακοποιοί «αποκτούν σχέσεις» με ανήλικους και «ξεκινούν τη διαδικασία πειθούς, στρατολόγησης», εξήγησε ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ο Ρικάρδο Μεχία.

Το οργανωμένο έγκλημα αξιοποιεί επίσης ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι TikTok και Instagram, πρόσθεσε ο κ. Μεχία, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Με τι κωδικούς εμφανίζονται οι κακοποιοί

Οι ναρκέμπορες παρουσιάζονται με κωδικούς χρηστών όπως «CJNG, CDN, sicai0os, c4art3l και άλλες παραλλαγές», πρόσθεσε – το πρώτο αρκτικόλεξο ανήκει στο καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, μια από τις πιο επίφοβες στο Μεξικό.

Την 9η Οκτωβρίου στην πολιτεία Οαχάκα (νότια) οι Αρχές βρήκαν τρία παιδιά ηλικίας 11 ως 14 ετών, που η οικογένειά τους είχε καταγγείλει την εξαφάνισή τους. Μια γυναίκα συνελήφθη.

Το ένα από τα παιδιά είχε έρθει σε επαφή με κράχτη του οργανωμένου εγκλήματος τον Αύγουστο μέσω του «Free Fire», βιντεοπαιχνιδιού που μπορεί κανείς να καταφορτώσει δωρεάν στο κινητό του, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ο άνθρωπος του οργανωμένου εγκλήματος «του πρότεινε να αναλάβει δουλειά στο Μοντερέι» αφού του απέσπασε τον αριθμό του τηλεφώνου του στο Facebook, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μεχία.

Η «δουλειά» αυτή συνίστατο «στο να παρακολουθεί τις συχνότητες του ασυρμάτου και να προειδοποιεί σε περίπτωση αστυνομικής παρουσίας» έναντι αμοιβής «8.000 πέσος» (κάπου 360 ευρώ) ανά «δύο εβδομάδες», συνέχισε ο υφυπουργός.

Ο ανήλικος δέχτηκε την προσφορά, την οποία μοιράστηκε με δύο συμμαθητές του, πρόσθεσε ο κ. Μεχία. Οι τρεις ανήλικοι συναντήθηκαν την 9η Οκτωβρίου με τη γυναίκα που τους παρέλαβε κοντά σε σταθμό λεωφορείων, προτού συλληφθεί.

Μήνυμα στις οικογένειες

«Θα στείλουμε μήνυμα στις οικογένειες, στις μητέρες, στους πατέρες, στα παιδιά και στους εφήβους όσον αφορά τους κινδύνους των βιντεοπαιχνιδιών», σχολίασε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αφιερώνει σχεδόν καθημερινά μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σε κοινωνικά ζητήματα.

Το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών στο Μεξικό (Red por los Derechos de la Infancia en Mexico, REDIM) έχει ήδη καταγράψει πως χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται κάθε χρόνο από συμμορίες, ιδίως αυτές που διακινούν ναρκωτικά.

Η δράση των συμμοριών αυτών συνδέεται με το κύμα βίας που σαρώνει πολλές από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, όπου καταγράφηκαν επίσημα 36.579 ανθρωποκτονίες το 2020, ή κάπου 100 την ημέρα κατά μέσον όρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ