Η ώρα της ετυμηγορίας των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου πλησιάζει. Σήμερα, ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, θα εισηγηθεί στο δικαστήριο επί της ενοχής της 36χρονης κατηγορούμενης, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης όπως προέκυψαν από την μέχρι τώρα  ακροαματική διαδικασία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα προτείνει, αξιολογώντας τόσο τα νομικά όσο και τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης.

Λίγο πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης η κατηγορούμενη έφτασε αμίλητη στο δικαστήριο.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν έχει μετανιώσει, για το τι περιμένει, η Έφη δεν έβγαλε κουβέντα.

Πρόταση ενοχής

Με ομολογημένη την πράξη σε βάρος της Ιωάννας, η κατηγορούμενη και η υπεράσπισή της αναμένουν σήμερα να ακούσουν από τον Εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη μία πρόταση ενοχής . Ζητούμενο ωστόσο είναι αν ο Εισαγγελέας θα καταλήξει με το «ζητώ να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση όπως εισάγεται» ή αν θα αποδεχθεί πως η 37χρονη Έφη θα πρέπει να έχει ευνοϊκότερο χαρακτηρισμό της πράξης της ζητώντας την μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ζητά η ίδια.

Πριν λίγες ημέρες με αφορμή αίτημα για την κλήση μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής ο εισαγγελικός λειτουργός ζητώντας να μην γίνει δεκτό αυτό που ζήτησαν οι συνήγοροι της Ιωάννας, είπε: «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού» δίνοντας με την φράση του το πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης .

Αν το δικαστήριο κηρύξει ένοχη την Έφη όπως εισάγεται, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται είναι αυτή των 15 ετών κάθειρξης, ενώ αν γίνει δεκτή η θέση της υπεράσπισης για μετατροπή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε το ανώτατο όριο ποινής είναι τα 10 έτη.