Ολοκληρώνεται σήμερα το φόρουμ «Η Ελλάδα του 2040» που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Για τις φιλοδοξίες και τα αποτελέσματα αυτής της δράσης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής.
Το φόρουμ «Η Ελλάδα του 2040» έχει διάρκεια τριών ημερών και όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου, αποτελεί ένα δώρο για όλη την κοινωνία. Πρόκειται για μία δράση η οποία στοχεύει να δώσει το βήμα στην κοινωνία και να καταθέσει τη δική της πρόταση για την επόμενη 20ετία.

«Είναι μία δουλειά που ζητήσαμε ως γενέθλιο δώρο για τους Έλληνες και τη ζητήσαμε απ’ όλους αυτούς που μας εκπροσωπούν, δηλαδή από τους συνδικαλιστικούς φορείς, από επιστημονικές ενώσεις, από όλα τα επιμελητήρια», είπε η κ. Αγγελοπούλου.

«Ζητήσαμε απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν τι θα συναντήσουν οι κλάδοι τους στην Ελλάδα του 2040, ποια επαγγέλματα θα αναδυθούν ή θα εξαφανιστούν, τι επιπτώσεις θα φέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι πανδημίες και οι γεωπολιτικές αποφάσεις. Ζητήσαμε από ανθρώπους, όπως ο Αλμπέρτ Μπουρλά ή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να σκεφτούν πως θα είναι ο πλανήτης μας σε 20 χρόνια. Σκεφτήκαμε προς τιμήν αυτού του έτους να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον μας».

Κάποια από τα θέματα που εξετάζονται είναι πως θα είναι οι θρησκείες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η μετανάστευση στην Ελλάδα, τα θετικά σημεία της χώρας και η σημασία του πολιτισμού μας.

«Αυτός ο χρόνος ήταν τροφή για σκέψη. Ο εγκλεισμός μας έκανε να ψάξουμε. Βέβαια, μας πήγε πίσω, αλλά το να ψάξουμε τι είμαστε και να βρούμε τα καλά μας, είναι η βαλίτσα μας για το μέλλον», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Θυμηθήκαμε την ιστορία μας. Όλα αυτά βοήθησαν τον κόσμο να συμμετέχει στα πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Η κοινωνία θέλει να έχει λόγο, θέλει να παίρνει μέρος. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θέλει να συμμετέχει. Στην Ελλάδα πολλές φορές γίνονται πολλά θετικά. Ο Έλληνας έχει τεράστιες αντοχές, ένα ανοιχτό μυαλό και μπορεί να καταφέρει πράγματα».

Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της δράσης, καθώς είδε ότι ο κόσμος κινητοποιήθηκε και αναδύθηκαν δυνάμεις καινοτομίας. Η κοινωνία σκέφτηκε ξανά πως θα διαχειριστεί το μέλλον της χώρας, ενώ προέκυψαν νέες προτάσεις για συνεργασίες.