Με την οικονομία να επιστρέφει, οι επιχειρήσεις παίρνουν επιτέλους την αναγκαία «ανάσα» που περίμεναν μετά από δυο δύσκολες χρονιές. Και τώρα είναι μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία όχι απλώς να αναρρώσει, αλλά να αναδυθεί πιο ισχυρή την επόμενη μέρα της πανδημίας – και οι ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα.

Ένας κύκλος ταχείας και βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να ανοίξει για την οικονομία της χώρας μας, στηριγμένος στις επενδύσεις, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αφού έως το 2026 θα έχει στη διάθεσή της μια πρωτοφανή δεξαμενή πόρων που αγγίζουν τα €31 δισ. Κάθε επιχειρηματίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής του, μπορεί να αξιοποιήσει ένα μέρος τους σε έργα που αφορούν πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την αύξηση μεγέθους επιχειρήσεων μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Τι μπορείτε να κάνετε για την ένταξη της επιχείρησής σας

Τα χρήματα του Ταμείου θα διοχετευτούν στην αγορά μέσω των τραπεζών -οι οποίες εξάλλου μπορούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε κάποια επένδυση διαθέτοντας μόλις το 20% του συνολικού ποσού σε ίδια κεφάλαια, μπορείτε να χρηματοδοτήσετε το υπόλοιπο κατά 50% μέσω δανείου από το Ταμείο και 30% μέσω τραπεζικού δανείου.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι κομβικό ρόλο παίζει η επιλογή του κατάλληλου τραπεζικού ιδρύματος. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης, με τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ 2.0», για κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που επιθυμεί να αξιοποιήσει άμεσα ή έμμεσα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Εθνικής, προσφέρει κατευθύνσεις για μια μεγάλη γκάμα επιχειρηματικών κινήσεων που μπορούν να υπαχθούν στα έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο, από τη χρηματοδότηση επενδύσεων με αναπτυξιακό προσανατολισμό μέχρι την υπεργολαβία ή την προμήθεια σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα.

Οι επενδύσεις γίνονται απλή υπόθεση

Στο πλαίσιο του ΕΘΝΙΚΗ 2.0, μια εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων πελατείας σκιαγραφεί τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης, ενώ παράλληλα οι διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης του τελικού ποσού επιταχύνεται. Και σε όλη τη διάρκεια της επένδυσης, προσφέρονται συμπληρωματικές τραπεζικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο κάθε ξεχωριστό έργο. Έτσι, η διαδικασία υλοποίησης απλουστεύεται και επιταχύνεται και οι επιχειρήσεις είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Οι επιχειρήσεις βρίσκουν τον άνθρωπό τους

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, από την αίτηση μέχρι την υλοποίηση, στο πλευρό σας θα έχετε τον υπεύθυνο σχέσεων (Relationship Manager – RM), με τον οποίο θα μπορείτε να συζητάτε για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει για εσάς ο καθένας από τους πέντε πυλώνες και που χάρη στις γνώσεις του στον τομέα θα μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα για να επωφεληθείτε με τον καλύτερο τρόπο. Εκείνος είναι που θα σκιαγραφήσει τις ανάγκες της επιχείρησής σας, προτείνοντας τις λύσεις που αρμόζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείστε, αλλά και που θα τη βοηθήσουν να ενταχθεί στο κατάλληλο για τους στόχους σας πρόγραμμα δράσης.

Με τη δική του καθοδήγηση, η εγκριτική διαδικασία μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερους από δυο μήνες για μεγάλα επενδυτικά έργα – και να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα για τα μεσαία επιχειρηματικά σχέδια.

Όσο για τις μικρές επιχειρήσεις, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη, η Εθνική Τράπεζα έχει ορίσει διαφορετικές διαδικασίες για την υποδοχή και αξιολόγηση των αιτημάτων τους, με στόχο ο χρόνος της εξέτασης και της έγκρισής τους να περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό, η πρόσβασή τους στις ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις του Ταμείου διευκολύνεται, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακάμψουν και να «ανθίσουν».

Μπορείτε να καταθέσετε τα αιτήματά σας για χορήγηση δανείων στην Εθνική Τράπεζα παράλληλα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για επιδοτήσεις – και να φέρετε την επιχείρησή σας ένα βήμα πιο κοντά στην επόμενη μέρα.

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 μπορείτε να βρείτε εδώ.