Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε αρχικά ότι είναι χαρά του να βρίσκεται στη φίλη ελληνική δημοκρατία.

Σημείωσε ότι είναι η Τριμερής είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα και για τη σύσφιξη των σχέσεων των τριών χωρών.

Έπειτα, ο Ελ-Σίσι αναφέρθηκε στην πανδημία του κοροναϊού, την οποία χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα. Αμέσως μετά μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Για το Κυπριακό

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Έπειτα, ο Ελ-Σίσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος στηρίζει την Κύπρο για να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Αμέσως μετά, ενημέρωσε ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και για το παλαιστινιακό ζήτημα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι συζητήθηκε και το θέμα της Συρίας.

«Να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε ο Ελ-Σίσι για τη Συρία. Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται να προστατευτεί και ο Λίβανος.

Έπειτα, τόνισε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης, πάνω στο οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για τον μηχανισμό της Τριμερούς», κατέληξε ο Ελ-Σίσι και κάλεσε τους άλλους δύο ηγέτες στην Αίγυπτο για την 10η Τριμερή.