Η δανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο υπεράκτιας ανεμογεννήτριας 15 μεγαβάτ στη Δανία.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι το πρωτότυπο, γνωστό ως V236-15 MW, θα εγκατασταθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε ένα κέντρο δοκιμών στη Δυτική Γιουτλάνδη της Δανίας. Αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η κλίμακα του V236-15 MW είναι σημαντική. Σύμφωνα με την Vestas, θα έχει ύψος 280 μέτρα, με πρωτότυπα πτερύγια μήκους 115,5 μέτρων. Η ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί στην ξηρά προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση όταν πρόκειται για δοκιμές.

Η παραγωγή της ανεμογεννήτριας αναμένεται να είναι 80 γιγαβατώρες το χρόνο. Η Vestas ανακοίνωσε θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει περίπου 20.000 ευρωπαϊκά νοικοκυριά, εκτοπίζοντας πάνω από 38.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα όταν θα είναι σε λειτουργία.

Ενώ η Vestas ισχυρίζεται ότι το πρωτότυπό της «θα είναι η ψηλότερη και ισχυρότερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο μόλις εγκατασταθεί», άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης τις δικές τους τεράστιες ανεμογεννήτριες.

Όλο και πιο… ψηλά

Τον Αύγουστο, η MingYang Smart Energy κυκλοφόρησε λεπτομέρειες για μια τεράστια νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Με το όνομα MySE 16.0-242, η ανεμογεννήτρια της MingYang θα έχει ύψος 264 μέτρα, διάμετρο ρότορα 242 μέτρα και μήκος πτερυγίων 118 μέτρα. Η ισχύς του θα είναι 16 MW.

Η κινεζική εταιρεία στοχεύει να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο το 2023 πριν ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Οκτωβρίου, η GE Renewable Energy δήλωσε ότι το πρωτότυπο Haliade-X, το οποίο έχει εγκατασταθεί στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ, είχε αρχίσει να λειτουργεί στα 14 MW.

«Η δυνατότητα παραγωγής περισσότερης ισχύος από μία μόνο τουρμπίνα σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν λιγότερες ανεμογεννήτριες σε κάθε αιολικό πάρκο», σύμφωνα με την εταιρεία. «Εκτός από τις λιγότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αυτό απλοποιεί επίσης τις λειτουργίες και τη συντήρηση.»

Η ανάπτυξη τεράστιων ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε ορισμένα μέρη, αλλά αναμφίβολα υπάρχουν και προκλήσεις.

Πρόκληση για τα λιμάνια

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του βιομηχανικού φορέα WindEurope, τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα χρειαστούν νέες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού τομέα της περιοχής.

Στην έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, ο οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι τα λιμάνια της Ευρώπης θα πρέπει να επενδύσουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, προκειμένου να υποστηρίξουν την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση ασχολήθηκε με τη νέα πραγματικότητα των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει σε σχέση με τους λιμένες και τις υποδομές.

«Απαιτούνται αναβαθμισμένες ή εντελώς νέες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία μεγαλύτερων ανεμογεννητριών και μεγαλύτερης αγοράς», ανέφερε.

«Θα πρέπει να φροντίσουν για τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός μεγαλύτερου στόλου (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης), για τα επερχόμενα έργα παροπλισμού και να φιλοξενήσουν νέα κατασκευαστικά κέντρα για σταθερούς και πλωτούς υπεράκτιους ανέμους».

Επιπλέον, τα λιμάνια θα πρέπει να «επεκτείνουν τη γη τους, να ενισχύσουν τις αποβάθρες, να βελτιώσουν τα λιμάνια τους στα βάθη και να εκτελέσουν άλλα δημόσια έργα».

Πηγή: OT.gr