Με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων, 14 εκδότες, 6 εκδηλώσεις, 4 συγγραφείς, συναντήσεις επαγγελματικές και λογοτεχνικές, η Ελλάδα συμμετέχει στην 72η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης που πραγματοποιείται φέτος με φυσική παρουσία στο εκθεσιακό κέντρο Frankfurt Messe, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021.

Συνολικά 1.500 εκδότες από 70 χώρες, τηρώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες και με σύνθημα “Re:connect – Welcome back to Frankfurt”, θα συμμετέχουν στην εφετινή έκθεση, με τιμώμενη χώρα τον Καναδά και πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κυρίως εκτός των εκθεσιακών χώρων αλλά και ψηφιακά, σε ένα υβριδικό μοντέλο που αξιοποιεί την περσινή (εξ ολοκλήρου ψηφιακή) εμπειρία.

Το Ελληνικό Περίπτερο

Το ελληνικό βιβλίο θα δώσει το «παρών» με το Ελληνικό Περίπτερο (Hall 4.1 / Stand G83) στο οποίο συμμετέχουν με δικό τους χώρο 14 έλληνες εκδότες: Άγρα, Βακχικόν, Ευρασία, Καπόν, Καστανιώτη, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Νεφέλη-Volatilium, University Studio Press, Thinking Book-in-browser, Romiosini.

Περισσότερες από 800 εκδόσεις που επέλεξαν 60 εκδότες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες του Περιπτέρου, καλύπτοντας μια ευρεία εκπροσώπηση θεματικών κατηγοριών. Στο Ελληνικό Περίπτερο παρουσιάζονται εφέτος και οι εκδόσεις τέχνης και πολιτισμού 21 πολιτιστικών φορέων και μουσείων.

Την εθνική αποστολή διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Διεύθυνση Γραμμάτων με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη

Εκδηλώσεις

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΒ Φρανκφούρτης κατήργησε φέτος τις αίθουσες εκδηλώσεων εντός του εκθεσιακού χώρου, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού- Διεύθυνση Γραμμάτων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) – Κ Edition Romiosini και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών (IFLA) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με προσκεκλημένους συγγραφείς και ομιλητές και με στόχο την προώθηση του ελληνικού βιβλίου τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς το κοινό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία σε χώρους ως επί το πλείστον εκτός της Έκθεσης αλλά και ψηφιακά στο Frankfurt Studio που θα μεταδίδει ζωντανά σειρά συζητήσεων για σημαντικά ζητήματα της εκδοτικής βιομηχανίας, από τα κανάλια της Frankfurt Book Fair.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση του νέου μεταφραστικού προγράμματος GreekLit το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο επανατοποθετώντας το ελληνικό βιβλίο στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς δικαιωμάτων και θα παρουσιαστεί στα μέλη του Ευρωπαϊκού δικτύου ENLIT – European Network for Literary Translation.

Το Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν εκδόσεις στο Ελληνικό Περίπτερο και να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και να συναντήσουν τους προσκεκλημένους συγγραφείς: Ανδρέα Μήτσου, Νίκο Μπακουνάκη και Έρση Σωτηροπούλου καθώς και τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση.

Στην εφετινή διοργάνωση της ΔΕΒΦ συμμετέχει και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, στην ενότητα THEARTS+, όπου συναντιέται ο εκδοτικός κόσμος με αυτόν των εικαστικών τεχνών, στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών συνεργασιών που επιθυμεί να αναπτύξει η ΔΕΒΦ με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2021, τιμώντας τη εφέτος τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Οι εκδηλώσεις της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία και συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκου Α. Κούκη, της διευθύντριας Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Σίσσυς Παπαθανασίου και με την υποστήριξη της προξένου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη Ιωάννας Κριεμπάρδη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/1/-2021

ΩΡΑ 16:00 – 16.25

(FRANKFURT STUDIO / LIVE STREAMING)

«Βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Πολιτιστικά Ιδρύματα: Μια σχέση με δυναμική στην μετά COVID εποχή»

Παρά τις αβέβαιες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει οι βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, προκύπτουν μέσα από αυτή την εμπειρία νέες βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το πάνελ συζητά τις πρωτοβουλίες, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στο πλαίσιο μιας προοπτικής με επίκεντρο τον αναγνώστη-χρήστη. Προτείνει και επεξεργάζεται τις πολιτικές λήψης αποφάσεων, καθώς και εφαρμοζόμενες με επιτυχία πρακτικές, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ομιλητές:

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού,

Τόνια Αράχωβα, εκλεγμένη Πρόεδρος IFLA, Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδας,

Perry Moree, ταμίας ΔΣ IFLA, CEO Βιβλιοθήκης Zeeland, Ολλανδία.

[Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στο ψηφιακό κανάλι της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης].

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions)

ΠΕΜΠΤΗ 21/10/2021

ΩΡΑ 16.00-18.00 / Café Laumer (Bockenheimer Landstraße 67, Frankfurt)

Συγγραφείς και Βραβεία: παρουσίαση της Ανθολογίας Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

Μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, τα βραβεία, τους συγγραφείς με αφορμή την έκδοση της Ανθολογίας Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (διήγημα-νουβέλα) στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI.

Ομιλητές:

Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ

Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας

Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας

Συντονίζει: Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πανεπιστημιακός

Χαιρετισμοί:

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

Ιωάννα Κριεμπάρδη, Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη

Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ / ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10/2021

ΩΡΑ 11.00-12.30 / ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας

Διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση της επετειακής έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα ταξίδι με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα, του χάρτη-σταθμού του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛ. ΩΝΑΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10/2021

ΩΡΑ 19.00-20.30 / (Weltenleser Bookshop, Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt)

DAS KAVAFIS PROJECT

Παρουσίαση τριών νέων εκδόσεων για τον Καβάφη στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI. Μια ανθολογία ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, μια «Ανοιχτή επιστολή του Joachim Sartorius προς τον Καβάφη» και η μυθιστορηματική βιογραφία του ποιητή «Τι μένει από τη νύχτα» της Έρσης Σωτηροπούλου συνθέτουν την τριλογία “Das Kavafis Projekt”.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Τι μένει από τη νύχτα» (εκδ. Πατάκης 2015)

Κώστας Κοσμάς, επιμελητής εκδόσεων Romiosini

Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: EDITION ROMIOSINI – ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (CeMoG) / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΙΠ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10/2021

ΩΡΑ 11.00 – 13.00 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

Ανοιχτή συνάντηση συνεργασίας με εκπαιδευτικούς των Ελληνικών σχολείων της Γερμαν