Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται, τα τρόφιμα στα ράφια να λιγοστεύουν και οι αντλίες των βενζινάδικων να στερεύουν, οι Βρετανοί, όμως, βρίσκουν πάντα χρόνο για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους θέμα: τη βασιλική οικογένεια. Το αμείλικτο ερώτημα που εσχάτως έχει επανέλθει στην επικαιρότητα έχει να κάνει με τον μελλοντικό κάτοχο του θρόνου. Οταν η Ελισάβετ πεθάνει, ποιος θα πάρει τη θέση της; Ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά της διαδοχής, είναι η προφανής απάντηση. Θα μπορούσε, όμως, ο πρίγκιπας της Ουαλίας να απαρνηθεί το στέμμα για χάρη του πρίγκιπα Ουίλιαμ;

Φήμες που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, θέλουν την Ελισάβετ, η οποία σε έξι μήνες θα κλείσει τα 96, να «προτιμά» τον εγγονό της για διάδοχό της. Ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας είναι μακράν το δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας – έπειτα, ασφαλώς, από τη γιαγιά του. Δημοσκόπηση της Deltapoll κατέδειξε ότι οι Βρετανοί, σε ποσοστό 47%, θέλουν για επόμενο μονάρχη τους τον 39χρονο δούκα του Κέιμπριτζ. Ο πατέρας του συγκεντρώνει μόλις το 27% των προτιμήσεων. Οχι τυχαία. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας είναι ο «πιο αντιπαθής γαλαζοαίματος», σύμφωνα με έρευνα της YouGov στην οποία μόλις το 36% απάντησε ότι ο Κάρολος έχει «θετικό αντίκτυπο» στην εικόνα της μοναρχίας. Αντιθέτως, ο δείκτης αποδοχής του Ουίλιαμ βρίσκεται στο 78%.

Η «αντιπάθεια» για τον Κάρολο χρονολογείται από το διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία φέρεται ότι είχε πει – όπως υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» σερ Μαξ Χέιστινγκς – ότι ο επόμενος βασιλιάς πρέπει να είναι ο Ουίλιαμ. «Πολλοί ενοχλούνται από τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίον ο Κάρολος αναμειγνύεται σε πολιτικά ζητήματα, στα οποία παραδοσιακά η μοναρχία δεν θα έπρεπε να έχει εμπλοκή», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η ιστορικός Τζένι Χόκινγκ, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημόσιες πολιτικές του δηλώσεις δεν αρμόζουν σε μέλλοντα μονάρχη». Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Πάουντ υπερθεμάτισε, κατηγορώντας τον Κάρολο ότι παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα. Μιλώντας στο talkRADIO, είπε με νόημα ότι «μόνο τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορούν να σώσουν τη βασιλεία».

Ο γηραιότερος βασιλιάς;

Σε τέσσερις εβδομάδες, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα κλείσει τα 73. Οταν η Ελισάβετ φύγει από τη ζωή, θα γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που στέφθηκε ποτέ βασιλιάς στη Βρετανία. Ή μήπως όχι; «Ο Κάρολος ίσως να μην αποδεχθεί τον θρόνο. Ενδέχεται να τον παραχωρήσει στον γιο του», έχει δηλώσει ο Στιούαρτ Πιρς, πρώην συνεργάτης της Νταϊάνας. «Δεν θέλει να το κάνει (σ.σ. να γίνει βασιλιάς). Ο Ουίλιαμ είναι μέρος αυτής της συζήτησης από τότε που ήταν 11 ετών». Ενδεχόμενη απόφαση του Καρόλου να απαρνηθεί τον θρόνο, θα απαιτούσε την έγκριση της Βουλής. «Δεν είναι μόνο δικό του θέμα.

Η σειρά διαδοχής καθορίζεται από τη νομοθεσία. Εάν αποφασίσει ότι θέλει να αποποιηθεί τον θρόνο, θα πρέπει το κοινοβούλιο να συμφωνήσει και, κατόπιν, να αλλάξει τον νόμο, όπως συνέβη το 1936 όταν παραιτήθηκε ο Εδουάρδος Η’ και η Βουλή ψήφισε νόμο προκειμένου να γίνει βασιλιάς ο μικρότερος αδελφός του», είπε στα «ΝΕΑ» ο γνωστός βρετανός συνταγματολόγος του University College London Ρόμπερτ Χέιζελ. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ουίλιαμ θα δει τον πατέρα του να γίνεται μονάρχης. Οταν η Ελισάβετ πεθάνει, ο πρίγκιπας Κάρολος θα στεφθεί αυτομάτως βασιλιάς. Μόνον αν ο Κάρολος πεθάνει πριν από τη βασίλισσα θα γίνει βασιλιάς ο Ουίλιαμ» εξήγησε ο Χέιζελ, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα μοναρχίας. Θα καθίσει, όμως, κάποτε στον θρόνο και ο Ουίλιαμ; «Ναι. Δεν υπάρχει τίποτε που να τον εμποδίζει να γίνει βασιλιάς. Εκτός, βέβαια, αν πεθάνει πρόωρα»…

Πηγή του παλατιού σημείωσε ότι ο Κάρολος, ο μακροβιότερος άμεσος διάδοχος θρόνου στον κόσμο, και βασιλιάς εν αναμονή από την ηλικία των τριών ετών, δεν σκοπεύει να απαρνηθεί τη βασιλεία. «Οι φήμες ότι ο Ουίλιαμ θα γίνει βασιλιάς στη θέση του Καρόλου κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, διότι η μοναρχία είναι από τη φύση της κληρονομική», τόνισε στα «ΝΕΑ» ο διάσημος βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτσγουίλιαμς. «Οσο περιμένει να γίνει βασιλιάς, ο Κάρολος αναπτύσσει αξιοζήλευτο φιλανθρωπικό έργο. Ασφαλώς, ο γάμος του με την Νταϊάνα ήταν ένας εφιάλτης, αλλά με τη δούκισσα της Κορνουάλης αποτελούν το τέλειο ζευγάρι». Οσο για τον Ουίλιαμ, μάλλον θα πρέπει να περιμένει. «Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ εκτελούν τα καθήκοντά τους άψογα. Αναμφίβολα, αυτοί και τα παιδιά τους αντιπροσωπεύουν το μέλλον της μοναρχίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως «εκλεκτό» του λαού τον Ουίλιαμ και όχι τον Κάρολο, αλλά η παραίτηση του Εδουάρδου Η’ το 1936 λίγο έλειψε να προκαλέσει συνταγματική κρίση και στοιχειώνει ακόμη τη βασιλική οικογένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη διαδεχθεί την Ελισάβετ ο Κάρολος» υποστήριξε ο Φιτσγουίλιαμς. Μαζί του συμφωνεί η βραβευμένη βιογράφος της βασιλικής οικογένειας Αντζελα Λέβιν. «Θεωρώ απίθανο να παραιτηθεί ο Κάρολος προκειμένου να ανέλθει στον θρόνο ο Ουίλιαμ. Ο Κάρολος περιμένει να γίνει βασιλιάς εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια! Είναι το πιο έμπειρο και πιο προετοιμασμένο πρόσωπο για να γίνει μονάρχης», τόνισε στα «ΝΕΑ». Και πρόσθεσε: «Πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο μαζί του προτού κλείσει τα 70 και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την αίσθηση του καθήκοντος και την ευσπλαχνία του. Η σειρά διαδοχής είναι σαφής. Τόσο ο Ουίλιαμ όσο και ο Κάρολος την κατανοούν και την αποδέχονται».

Η σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου

1. Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου (γεν. 1948)

2. Ουίλιαμ, δούκας του Κέιμπριτζ, πρωτότοκος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας (γεν. 1982)

3. Πρίγκιπας Γεώργιος του Κέιμπριτζ, πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ και της Κέιτ (γεν. 2013)

4. Πριγκίπισσα Σάρλοτ του Κέιμπριτζ, δευτερότοκη κόρη του Ουίλιαμ και της Κέιτ (γεν. 2015)

5. Πρίγκιπας Λούι του Κέιμπριτζ, τριτότοκος γιος του Ουίλιαμ και της Κέιτ (γεν. 2018)

6. Χάρι, δούκας του Σάσεξ, δευτερότοκος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας (γεν. 1984)

7. Αρτσι Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ, πρωτότοκος γιος του Χάρι και της Μέγκαν (γεν. 2019)

8. Λίλιμπετ Νταϊάνα Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ, δευτερότοκη κόρη του Χάρι και της Μέγκαν (γεν. 2021)

9. Ανδρέας, δούκας του Γιορκ, δευτερότοκος γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου (γεν. 1960)

10. Πριγκίπισσα Βεατρίκη του Γιορκ, πρωτότοκη κόρη του Ανδρέα και της Σάρας (γεν. 1988)