Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους έδωσαν πριν από λίγο τα αρμόδια κομματικά όργανα. Με την συγκατάθεση και του FDP ανοίγει πλέον ο δρόμος για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Πώς ελήφθη η απόφαση

Η απόφαση στο FDP ελήφθη πρώτα από το Προεδρείο του κόμματος και κατόπιν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε ήδη χθες το βράδυ προεξοφλήσει όχι μόνο την απόφαση του κόμματός του αλλά και την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς, όπως είπε, «η αποτυχία δεν είναι επιλογή εδώ». Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Το SPD και οι Πράσινοι είχαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εγκρίνει την εισήγηση των ηγεσιών τους για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη».