Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα mRNA εμβόλια που εκτός από τον κορωνοϊό θα βοηθήσουν σύμφωνα με τις νέες μελέτες, στην αντιμετώπιση των καρκίνων.

Είναι εμβόλια που δοκιμάζονται ήδη από τη δεκαετία του 1990 και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Για όσους νόσησαν από κορωνοϊό η σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι για εμβολιασμό μίας δόσης. Έτσι είναι πολύ πιο αποτελεσματική η ανοσία από αυτή που προσφέρει η απλή φυσική νόσηση.

Σύμφωνα με μελέτη τα άτομα που ενώ νόσησαν δεν έκαναν εμβόλιο είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.

Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Jognson, μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το εμβόλιο αυτό προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση.

Σημείωσε για ακόμα μία φορά ότι τα παιδιά νοσούν και έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Συνέστησε εμβολιασμό και με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και με αυτό κατά της γρίπης στα παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο της γρίπης είναι για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα και όσα έχουν ευάλωτο άτομο στο περιβάλλον.