Νέα δημοσκόπηση αυτή τη φορά από την ProRata είδε το φως της δημοσιότητας. Οι πολίτες στον «Σφυγμό Οκτωβρίου», όπως ονομάζεται η έρευνα της εταιρείας απαντούν σε ερωτήματα για την επικαιρότητα, ενώ παρουσιάζεται και η πρόθεση ψήφου. Σε αυτή η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8%.

Η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου της ProRata, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ25 με 2%. Σε σχέση με τον Αύγουστο, τα ποσοστά των κομμάτων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές.

Για τη διαχείριση της πανδημίας

Με βάση τη δημοσκόπηση, αυξημένη είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Αν και στις αρχές της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 υπήρχε ένα μεγάλο επίπεδο συμφωνίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με 80% θετική άποψη, ενώ οι αρνητικές γνώμες βρίσκονταν στο 18%. Πλέον, οι αρνητικές γνώμες είναι στο 58%, ενώ οι θετικές στο 40%.

Ποια ζητήματα «καίνε» τους πολίτες

Τα ζητήματα που «καίνε» είναι κατά σειρά: Οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, τα εθνικά θέματα, η διαφθορά, η παιδεία, η ακρίβεια, ενώ η πανδημία είναι στην έκτη θέση. Ακολουθεί στην έβδομη θέση το ζήτημα της ανεργίας.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια το 95% απαντά ότι αυτή θα επηρεάσει το μέσο νοικοκυριό.


Η άποψη των πολιτών για την ελληνογαλλική συμφωνία

Μάλλον θετικά και θετικά τοποθετείται το 68% όσων απάντησαν σε σχέση με τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Το 27% τη βλέπει μάλλον αρνητικά και αρνητικά.

Το 69% σίγουρα συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι η συμφωνία ισχυροποιεί σημαντικά τη χώρα έναντι τρίτων χωρών. Το 28% είναι στην απέναντι πλευρά.

Για το αν η συμφωνία θα λειτουργήσει σε μια κούρσα αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού και θα δημιουργηθούν νέα οικονομικά προβλήματα, οι πολίτες παρουσιάζονται μοιρασμένοι. Το 50% μάλλον συμφωνεί ή σίγουρα συμφωνεί με την παραπάνω τοποθέτηση, ενώ το 45% μάλλον διαφωνεί ή σίγουρα διαφωνεί.

Τι γίνεται με τη λεγόμενη μεσαία τάξη

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Το 60% λέει ότι η ΝΔ είναι μακριά ή σχετικά μακριά της, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο λέει το 63%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση της ProRata εδώ