Οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τελευταίως. Οπου και να σταθεί κανείς ακούει για δουλειές που έρχονται, για επενδύσεις που προετοιμάζονται, για σχέδια μεγαλύτερα ή μικρότερα. Στις τράπεζες, στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Ενέργειας, στο Υπερταμείο, στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΤΑΔ ακόμη, που διαχειρίζεται χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου, επικρατεί πυρετός προετοιμασίας και άπειρες είναι οι συναντήσεις με πλήθος ενδιαφερομένων, Ελλήνων και ξένων, για επενδυτικά σχέδια και πρότζεκτ μοναδικά για τη χειμαζόμενη την περασμένη δεκαετία ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικές και δηλωτικές του ξεχωριστού ενδιαφέροντος είναι οι επενδύσεις καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, της Lamda Hellix στο Κορωπί και η προετοιμαζόμενη της Microsoft  στην Αττική. Αλλά δεν είναι οι μόνες.

Γύρω από τις πολυσήμαντες προβλέψεις και χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, της απολιγνιτοποίησης, του ΕΣΠΑ και της νέας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, συγκεντρώνονται περισσότερα από 100 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. Τα ποσά είναι μεγάλα και η ευκαιρία μοναδική, παρουσιάζεται κάθε 60-70 χρόνια.

Γι’ αυτό και συντονίζονται πάμπολλες επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες επιπλέον πολιορκούνται στην κυριολεξία από τις τράπεζες, που βλέποντας την ευκαιρία προσπαθούν να χτίσουν νέα επικερδή δανειοδοτικά σχήματα για τις επόμενες δύο δεκαετίες και έτσι να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να αναβαπτιστούν ως πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί