Σαρωτική ήταν στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Μπάλλος», καθώς δίχως έλεος σάρωσε τα πάντα δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ένας 69χρονος έχασε τη ζωή του, δύο μπαλκόνια κατέρρευσαν, λεωφορείο το «κατάπιε» η γη, δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ έγιναν προληπτικές εκκενώσεις σε αρκετές περιοχές.

«Τέτοιες γενικευμένες και απλωμένες σε όλες τη χώρα βροχοπτώσεις είχαμε χρόνια να δούμε» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων, Δημήτρης Εμμανουλούδης.

«Οι πλημμύρες είναι οι πιο ανθρωποκτόνες καταστροφές στον πλανήτη. Μπορούν να συμβούν παντού στον κόσμο» τόνισε, κάνοντας λόγο ότι ο χειρότερος μήνας για πλημμύρες είναι ο Νοέμβριος.

«Από τις έξι ανθρωποκτόνες πλημμύρες που συνέβησαν στην Αττική τα τελευταία 100 χρόνια, οι πέντε έγιναν τον Νοέμβριο» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής εξήγησε γιατί πλημμυρίζουν οι πόλεις όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις.

«Δεν είναι μόνο τα φρεάτια. Το αστικό περιβάλλον είναι το χειρότερο από πλευράς υδρολογικής συμπεριφοράς και εκδήλωσης φαινομένων περιβάλλοντος. Είναι χειρότερο και από το περιβάλλον των καμένων περιοχών. Ότι πέφτει από τον (σ.σ. βροχή) κυλάει επιφανειακά. Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχει δίοδο το νερό, επειδή υπάρχει δόμηση, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η εξέλιξη με αυτά που βλέπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ