Νορβηγικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την προφυλάκιση, σε ιατρικό περιβάλλον, του δράστη της φονικής επίθεσης με τόξο και βέλη στη Νορβηγία, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για την ψυχική του υγεία.

Ο Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν θα τεθεί, για προληπτικούς λόγους, υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες, τις δύο πρώτες σε πλήρη απομόνωση, αποφάσισε η δικαστής Αν Μίκαλσεν.

Διατυπώνονται αμφιβολίες για την ψυχική κατάσταση, και άρα την ποινική ευθύνη, του 37χρονου Δανού ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στον ισλαμισμό και ομολόγησε ότι σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις την Τετάρτη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ (νοτιοανατολικά) όπου κατοικεί.

Θα κρατείται σε ιατρικό ίδρυμα είχε δηλώσει προηγουμένως η εισαγγελέας Αν Ίρεν Σβάνε Ματίασεν.

«Τον ανέλαβαν οι υπηρεσίες υγείας το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από μια αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του», δήλωσε σήμερα στο AFP.

O Μπρότεν είχε αρχίσει χθες Πέμπτη να αποτελεί αντικείμενο ψυχιατρικής αξιολόγησης ώστε να καθοριστεί αν μπορεί να είναι ποινικά υπεύθυνος για την πράξη του, όμως τα συμπεράσματά της δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

«Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν όλα στη θέση τους» στο κεφάλι του υπόπτου, δήλωσε ο δικηγόρος του Φρέντρικ Νέουμαν στην εφημερίδα VG.  «Μια πλήρης δικαστική αξιολόγηση θα αποσαφηνίσει τα πράγματα.»

Καθώς ο Δανός είχε συγκατατεθεί στην κράτησή του, η απόφαση της δικαστή ελήφθη έπειτα από μια απλοποιημένη διαδικασία χωρίς την εμφάνιση του υπόπτου.

Αν και οι επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα μιας τρομοκρατικής ενέργειας, οι αρχές δεν αποκλείουν την υπόθεση της τρέλας.

Ο Μπρότεν που ήταν γνωστός στις αρχές για τη ριζοσπαστικοποίησή του, μετά τη μεταστροφή του στο ισλάμ πριν από μερικά χρόνια, παραδέχθηκε στη διάρκεια των ανακρίσεων ότι διέπραξε την επίθεση οπλισμένος με τόξο και βέλη.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας από 50 έως 70 ετών σκοτώθηκαν από την επίθεση του Μπρότεν, ο οποίος φαίνεται ότι επέλεξε τυχαία τα θύματά του. Η επίθεση διήρκησε 35 λεπτά προτού συλληφθεί από την αστυνομία. Τρεις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ