Άνοιξαν η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Ποσειδώνος μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Λίγο μετά τις 06:30 της Παρασκευής, οι Λεωφόροι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία, η οποία πλέον διεξάγεται κανονικά.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είχε ανακοινώσει το βράδυ της Πέμπτης πως από 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορευόταν η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή.

  • Δείτε live την κίνηση στους δρόμους εδώ

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Πάντως, οι επόμενες δύο ώρες, μέχρι τις 9:00, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη του φαινομένου. Κι αυτό καθώς, ενώ οι μετεωρολόγοι περίμεναν τα φαινόμενα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» να ενταθούν το τρίωρο 3:00-6:00, αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα να μην αποκλείουν μια μικρή μετακύλιση του φαινομένου.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο MEGA. «Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η μεγάλη ένταση της κακοκαιρίας είναι 03:00 – 09:00 το πρωί. Ακόμα δεν την είδαμε. Όμως τα φαινόμενα μετακινούνται μερικές φορές είτε προς την κατεύθυνση είτε προς το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν χώρα, άρα πρέπει να περιμένουμε ως προς αυτό».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή τα ξημερώματα σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε μετά τις 04:00 στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο «Μπάλλος» χτύπησε την Αττική με πολύ έντονες καταιγίδες. Λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ξέσπασε ισχυρή βροχόπτωση στις περιοχές του Κορυδαλλού και του Ασπροπύργου, όπως και στον Πειραιά. Ισχυρά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Καλαμάτα, τη Θράκη και τη Χαλκιδική.

Ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ εξήγησε γιατί πάρθηκε η απόφαση να είναι τα κλειστά τα σχολεία στην Αττική σήμερα.

«Θα έπρεπε να προστατεύσουμε μέσα από τις μετακινήσεις και τα παιδιά και τους καθηγητές και τους δασκάλους» υπογράμμισε.

Η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας παραμένουν η Εύβοια, η Κέρκυρα καθώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Επίσης, η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο. 

Πότε προβλέπεται να εξασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα το απόγευμα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά, ενώ στην Αττική, αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει επίσης την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πληγούν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία. 

Τα μέτρα που ισχύουν για σήμερα

Θα είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, καθώς -όπως γνωρίζετε- αποφασίσαμε να κλείσουν σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Γράψτε το σχόλιό σας