Ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη-επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα  συγχωνευθούν ή θα συνενωθούν κάτω από μια εταιρική μορφή περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων κατά 30%, της σημερινής φορολογίας, για τρία χρόνια.

Μέσω των διατάξεων του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή  Θεόδωρο Σκυλακάκη επιδιώκεται η παροχή φορολογικών κινήτρων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση της «νηπιακής θνησιμότητάς» τους, αλλά και την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στη «φωτεινή πλευρά» της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ταυτόχρονα με τα νέα εταιρικά σχήματα που θα δημιουργηθεί θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και κυρίως το υψηλό «κενό» ΦΠΑ (VAT GΑP) που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των εσόδων που κανονικά θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο και αυτών που τελικά εισρέουν στα ταμεία του κράτους.

Ιδρυση εταιρείας

Για αυτόν τον λόγο τα κίνητρα συγχωνεύσεων αφορούν ακόμη και ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους που μπορεί να συνενωθούν και να προχωρήσουν στην ίδρυση δικηγορικής εταιρείας, τους λογιστές που μπορεί να συστήσουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, τους γιατρούς, τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς που μπορούν να συστήσουν εταιρεία και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η απαλλαγή από τον φόρο για επιχειρήσεις εφαρμόζεται για τρία φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας, ενώ στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης και μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων το φορολογικό όφελος μπορεί να ανέλθει έως ένα εκατομμύριο ευρώ σε διάστημα έως τρία έτη από την ημερομηνία της συνένωσης.

Ταυτόχρονα θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ισχυρότερη εταιρική θέση.

Στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, το οποίο υπολογίζεται επί των κερδών που προκύπτουν από τη συνεργασία για καθένα από αυτά, σε διάστημα έως τρία έτη από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο.

Ποιους αφορά

Η νέα ρύθμιση αφορά άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, για την περίπτωση των μετασχηματισμών, τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Για περιπτώσεις συνεργασιών αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους και ετήσιο τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ.

Στους βραχυπρόθεσμος στόχους της νέας ρύθμισης είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είτε μέσω της συμμετοχής τους σε οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό είτε μέσω της μεταξύ τους σύναψης συμβατικών σχέσεων δεσμευτικού χαρακτήρα ή της από κοινού ίδρυσης νέων νομικών προσώπων ή οντοτήτων.

Οι απαλλαγές

Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 30%, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, να είναι τουλάχιστον ίσος με το 150% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων μέσο τζίρο της τελευταίας τριετίας.
  • Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, αφαιρουμένων των μεταξύ τους συναλλαγών, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 450.000 ευρώ.

Συνεργασία

Αν πρόκειται για συνεργασία προσώπων, παρέχεται κίνητρο απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, κατά 30%, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Στην περίπτωση που η συνεργασία πραγματοποιείται δυνάμει της ίδρυσης νέου νομικού προσώπου ή άλλης νομικής οντότητας, καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του υπό ίδρυση νομικού προσώπου ποσό ίσο με το 10% τουλάχιστον του εταιρικού του κεφαλαίου. Το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η συνεργασία πραγματοποιείται δυνάμει σύμβασης ή συμφωνίας με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, καθένας από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς εισφέρει ποσότητες προϊόντων ίσες με το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής του.

Οι προϋποθέσεις

Για μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρεία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου (αφορά περιπτώσεις κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών), παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος, κατά 30%, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η ατομική επιχείρηση που μετατρέπεται ή οι συνεργαζόμενες ατομικές έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον προ τριετίας από την ημερομηνία της μετατροπής ή της έναρξης της συνεργασίας.
  • Η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα.
  • Σε περίπτωση συνένωσης περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι ίσος ή μεγαλύτερος κατά 150% από τον κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρησης με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων εταιρειών μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.