Η αεροπορική εταιρία Pakistan International Airlines (PIA) ανέστειλε σήμερα τις πτήσεις προς την αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, έπειτα από την «απρεπή» , όπως τη χαρακτήρισε, ανάμιξη των αρχών των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων αυθαίρετων αλλαγών των κανόνων και εκφοβισμού του προσωπικού.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διέταξε την εταιρία, τη μόνη διεθνή αεροπορική εταιρία που πραγματοποιτεί τακτικά δρομολόγια από την Καμπούλ, να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων στα επίπεδα που ήταν πριν από την πτώση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης τον Αύγουστο.

«Αναστέλλουμε τις πτήσεις μας προς την Καμπούλ από σήμερα λόγω της χονδροειδούς συμπεριφοράς των αρχών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την PIA και τον αφγανικό αερομεταφορέα Kam Air πως η λειτουργία της στο Αφγανιστάν κινδυνεύει να μπλοκαριστεί εκτός εάν συμφωνήσουν να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων, που έχουν φθάνουν σε επίπεδα όλο και πιο δυσπρόσιτα για τους περισσότερους Αφγανούς.

Με τις περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρίες να μην πετάνε πλέον προς το Αφγανιστάν, τα εισιτήρια για τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, πωλούνται ακόμη και 2.500 δολάρια στην PIA, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Καμπούλ, σε σύγκριση με 120-150 δολάρια προηγουμένως.

Το αφγανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε σε  ανακοίνωση πως οι τιμές στη διαδρομή αυτή θα πρέπει «να προσαρμοστούν προκειμένου να συμφωνούν με τους όρους ενός εισιτηρίου πριν από τη νίκη του Ισλαμικού Εμιράτου» διαφορετικά οι πτήσεις θα σταματήσουν.

Κάλεσε τους επιβάτες και άλλους να αναφέρουν οιεσδήποτε παραβιάσεις.

Οι πτήσεις ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν έχουν μειωθεί πολύ μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ τον περασμένο μήνα έπειτα από τη χαοτική εκκένωση τουλάχιστον 100.000 Δυτικών και ευάλωτων Αφγανών μετά τη νίκη των Ταλιμπάν.

Η PIA ανέφερε πως αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, το προσωπικό της στην Καμπούλ αντιμετώπισε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους κανονισμούς και στις άδειες πτήσης και «πολύ εκφοβιστική συμπεριφορά» από διοικητές των Ταλιμπάν.

Ανέφερε πως ο εκπρόσωπός της στη χώρα τέθηκε υπό κράτηση υπό την απειλή όπλου επί ώρες και αφέθηκε ελεύθερος μόνο όταν παρενέβη η πακιστανική κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Με τη διογκούμενη οικονομική κρίση να προστίθεται στις ανησυχίες για το μέλλον του Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πτήσεις από τη χώρα και το κύριο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων στην Καμπούλ πολιορκήθηκε από ανθρώπους που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα αφότου ξανάνοιξε αυτόν τον μήνα.

Η ζήτηση για πτήσεις έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω επαναλαμβανόμενων  δυσκολιών στα χερσαία σημεία διέλευσης στο Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ