Στα πρόσφατα επεισόδια ακροδεξιάς βίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με πρωταγωνιστές «μαυροντυμένους» νεαρούς με «σιδερένιους λοστούς, τσεκούρια, μαχαίρια και πέτρες» αναφέρεται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας taggeschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Μεταξύ άλλων παραθέτει τη μαρτυρία ενός από τα θύματα της πρόσφατης επίθεσης ακροδεξιών κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. «Πολύ γρήγορα, χωρίς να το καταβάλουμε, παρατάχθηκαν μπροστά μας προτάσσοντας τη σημαία τους με φασιστικά συνθήματα. Αμέσως μετά μας ακολούθησαν, έριξαν κάτω δύο από εμάς με πολύ θυμό, κλωτσιές και γροθιές, χτυπούσαν με τα κράνη τους στο κεφάλι και την πλάτη» αναφέρει η Αφροδίτη Φράγκου, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά και ήταν «απλώς τυχερή».

Χρυσή Αυγή 2017

Από πορεία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, 2017

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, «οι επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων επαναφέρουν εξαιρετικά άσχημες μνήμες». Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή δεν είναι ένα ασήμαντο και τυχαίο φαινόμενο». Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Οι επιθέσεις ακολούθησαν ορισμένα μοτίβα, ενώ ο τρόπος δράσης και η εμφάνιση των επιθέμενων ήταν πανομοιότυπες με εκείνες των κακοποιών της απαγορευμένης στο μεταξύ Χρυσής Αυγής. Ο Παπαδάκης δεν αποκλείει μάλιστα να υπάρχει σύνδεση με την ηγετική ομάδα του κόμματος (…) Ο Παπαδάκης εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργεί αρκετά αποφασιστικά απέναντι στους ακροδεξιούς, απεναντίας τους ανέχεται. Κι αυτό διότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει μετατοπιστεί αισθητά προς τα δεξιά».

«Ένας ακροδεξιός υπουργός Υγείας»

Δίκη Χρυσής Αυγής

Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το ρεπορτάζ της tagesschau.de αναφέρεται έπειτα και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικότερα στην υπουργοποίηση «τουλάχιστον τριών υπουργών που έχουν εθνικιστικό, ενιότε ακροδεξιό υπόβαθρο. Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο διορισμός του Θάνου Πλεύρη ως υπουργού Υγείας. Ο Πλεύρης ήταν επί μακρόν μέλος του εθνικιστικού κόμματος ΛΑΟΣ. Ως δικηγόρος, υπερασπίστηκε στο δικαστήριο τον πατέρα του, γνωστό αντισημίτη και αρνητή του Ολοκαυτώματος, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης. Μετά τον διορισμό του ακολούθησε ανησυχία και κριτική – μεταξύ άλλων και από την ελληνική εβραϊκή κοινότητα. Ο Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη για προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο παραμένουν αμφιβολίες για την στάση του. Αν τέτοιοι πολιτικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, ακροδεξιές ομάδες θα μπορούσαν να αισθάνονται δυνατές και ότι ενθαρρύνονται να προβούν σε περαιτέρω βίαιες ενέργειες, φοβάται ο δικηγόρος Παπαδάκης».

«Τα παιδιά του Ντούτσε»

Χίτλερ Μουσολίνι

Χίτλερ και Μουσολίνι στο Μόναχο, 1937

Την επανεμφάνιση στους δρόμους της Ιταλίας νεοφασιστών, οι οποίοι αναμείχθηκαν με αντιεμβολιαστές σε πρόσφατες διαδηλώσεις σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung:«Η Ιταλία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον φασισμό, μπορεί να πει κάποιος γενικά. Εικόνες από το περασμένο Σαββατοκύριακο που θύμιζαν ανταρτοπόλεμο είναι απλώς άλλη μια έκφανσή του προβλήματος». Το σχόλιο εστιάζει στο νεοφασιστικό κόμμα Forza Nuona (Νέα Δύναμη): «Είναι ένα μικρό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, εντελώς ασήμαντο από άποψη ψήφων. Στις εκλογές οι νεοφασίστες δεν καταφέρνουν να αγγίξουν ούτε 1%. Ωστόσο τους επιτρέπεται να συνεχίζουν τη δράση τους, αν και δοξάζουν ανοιχτά τον φασισμό, με χειρονομίες και ρήσεις από την εποχή του Ντούτσε, ο οποίος επέβαλε στην Ιταλία από το 1922 έως το 1943 μια βάναυση δικτατορία και μια μοιραία συμμαχία με τη Γερμανία του Χίτλερ». Δεδομένης της ανοχής που φαίνεται να υπάρχει από άλλα κόμματα του ιταλικού κοινοβουλίου, όπως το «μεταφασιστικό», όπως χαρακτηρίζεται, κόμμα Fratelli d’ Italia αλλά και από τη Lega, το σχόλιο σημειώνει: «Δεν είναι λοιπόν κακή η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών να καταθέσουν τώρα πρόταση στην ιταλική Βουλή για το κατά πόσο το Forza Nuova και άλλα αντισυνταγματικά κόμματα πρέπει να διαλυθούν».

Από την πλευρά της η Augsburger Allgemeine σημειώνει: «Στις διαδηλώσεις πρωτοτάστησαν νεοφασίστες, επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων τους με βία και συμβολικές ενέργειες. Φυσικά έχουν τους εντελώς δικούς τους, τρελούς σκοπούς, όπως την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος. Οι διαδηλώσεις ενάντια σε μια υποτιθέμενη υγειονομική δικτατορία ταιριάζουν με τις ιδέες των ακροδεξιών. Μια κοινωνία που εξουθενώνεται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι επιρρεπής στον εξτρεμισμό.»

Δήμητρα Κυρανούδη