Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Η επέλαση του «Μπάλλου» οδήγησε τις αρχές πολλών περιοχών να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία, ενώ προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή τους.

Ειδικότερα, η κακοκαιρία -η οποία σημειωτέον αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες- έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλές περιοχές, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε δρόμους της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και «στήνοντας» χειμωνιάτικο σκηνικό στη Δυτική Μακεδονία, όπου έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Στην Αττική οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι.

Στην Ελευσίνα, στη 01:00 τα ξημερώματα, χρειάστηκε να γίνει από την Πυροσβεστική απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα, στον παραλιακό δρόμο στο ύψος της οδού Κανελλοπούλου, όπου η κυκλοφορία διεκόπη.

Σταδιακά, οι βροχές επεκτάθηκαν στο λεκανοπέδιο, ενώ στην Ιερά Οδό έπεσε ακόμα και χαλάζι λίγο μετά τις 08:00. Τα φαινόμενα ήταν έντονα και στα βόρεια προάστια, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε «ποτάμια».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταφθάνουν από την Κηφισιά.

Τα πρώτα χιόνια

Στη Φλώρινα η κακοκαιρία έφερε τα πρώτα χιόνια, «ντύνοντας» στα λευκά το Νυμφαίο, όπου η θερμοκρασία έπεσε στο μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

Προληπτική εκκένωση χωριών στη Βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, τα βλέμματα είναι μονίμως στραμμένα στην Εύβοια, όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι τεράστιος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Συνολικά, 45 άτομα συνολικά δέχθηκαν να απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους χθες το βράδυ από χωριά στη Βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με το tvstar.gr, άνδρες της Αστυνομίας έκαναν συστάσεις για εκκένωση των χωριών πάντα σε προληπτικό επίπεδο. Αυτοί που θέλησαν να μετακινηθούν φιλοξενούνται από φιλικά τους πρόσωπα. Από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί ξενοδοχείο για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο.

Κλειστά σχολεία

Η επέλαση του «Μπάλλου» οδήγησε τις αρχές πολλών περιοχών να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά ο δήμαρχος Σάμης αποφάσισε να ανακοινώσει ότι «σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2021, όλες οι σχολικές μονάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων».

Παράλληλα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου.

Η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου ήρθε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικρατούν στα χωρικά όρια του δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και στον δήμο Μεσολογγίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «λόγω της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει και τον Δήμο Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ του δήμου».

Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η απόφαση «λαμβάνεται προληπτικά και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Έντονα φαινόμενα και προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και αυτή την ώρα σημειώνεται έντονη κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας». Για τον λόγο αυτό, καθ’ οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική. «Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει.

Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα για συνδρομή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων της κακοκαιρίας, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατά την οποία έγινε ενημέρωση επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων αλλά και ανακεφαλαίωση επί των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων.