Προκλητικός για ακόμα μια φορά ο Χουλουσί Ακάρ δεν παραλείπει να κάνει επίδειξη ισχύος αλλά και αδιαλλαξίας της Τουρκίας μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και να στείλει τα ανάλογα μηνύματα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Αντιδρούμε άμεσα στις αναφορές που λαμβάνουμε για τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν στα βόρεια του Ιράκ, τη Συρία, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάνουμε όσα χρειάζονται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας υπό την ηγεσία του προέδρου μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Θέλουμε την ειρήνη και τον διάλογο, όμως την ίδια στιγμή δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα».

Ταυτόχρονα ο Χουλουσί Ακάρ δεν έκρυψε για ακόμα μια φορά την ενόχλησή του για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας αλλά και της επικείμενης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο:

«Κάποιες χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν έναν ρόλο που ξεπερνά το μέγεθος και τη δύναμή τους. Πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πάνε πουθενά έτσι. Το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν αμυντικό οργανισμό, ωστόσο υπάρχουν ξεχωριστές συμμαχίες κι εντός ΝΑΤΟ, οι οποίες χωρίζουν και αποδυναμώνουν την αποτρεπτική δύναμη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ορατό, ωστόσο κάποιες χώρες το αγνοούν εξαιτίας του εγωισμού τους ή των πολιτικών τους φιλοδοξιών των ηγετών τους».

«Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας από τρομοκράτες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ για τις Navtex και τις σεισμικές έρευνες, ανέφερε:

«Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τα συμφέροντά μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιχειρεί διαρκώς για την προστασία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Υπάρχει ένα επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης που κάποιοι δεν μπορούν ούτε να το ονειρευτούν. Παράλληλα, κάνουν συνομιλίες και αξιολογήσεις χωρίς να δουν, να ακούσουν, να κατανοήσουν ή να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές πληροφορίες. Το Πολεμικό μας Ναυτικό βρισκόταν εν πλω για 200.000 ώρες μέσα σε ένα χρόνο. Τα πλοία μας παρέμειναν στη θάλασσα για 182 ημέρες χωρίς διακοπή. Η Πολεμική μας Αεροπορία λειτουργεί μέρα και νύχτα. Μιλάμε για στρατό που λειτουργεί για την πατρίδα και το έθνος του. Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων μας, τους πολίτες μας. Και λυπούμαστε για όσους μπερδεύονται και δεν το καταλαβαίνουν».