Με τιμές «φωτιά» κάνει πρεμιέρα αύριο Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα πωλείται ακριβότερα έως και 45% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο καθώς η τιμή διάθεσής του θα ξεκινήσει στο 1,13–1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι, ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Αυτό σημαίνει ότι για μια πολυκατοικία η προμήθεια 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίσει φέτος ακριβότερα κατά 352 ευρώ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγορές τις πρώτες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και μικρές έως 500 λίτρα ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.

Η πλατφόρμα

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η  πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 750 ευρώ. Το επίδομα αναμένεται να δοθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν φέτος το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

–  Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί

– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Πηγή ot.gr