Τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας σε όλη την Ελλάδα έχουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντιδιαστολή με την περιφέρεια της Ηπείρου, η οποία θεωρείται η πιο γερασμένη περιοχή της χώρας.

Το παραπάνω προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο όρο ηλικίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ηλικία των κατοίκων στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου κυμαίνεται σε κάτω των 40 ετών, και συγκεκριμένα σε 39,9 έτη. Η αμέσως νεότερη περιφέρεια είναι αυτή του Νότιου Αιγαίου, όπου η μέση ηλικία διαμορφώνεται σε 41,8 έτη. Στα 42,5 έτη ορίζεται, επίσης, η μέση ηλικία των κατοίκων της Κρήτης.

Οι παραπάνω τρεις περιοχές είναι οι μοναδικές, οι οποίες έχουν μικρότερο μέσο όρο ηλικίας σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ανέρχεται σε 43,9 έτη.

Στην Αττική, για παράδειγμα, ο μέσος όρος είναι 44,6 έτη, στη δυτική Ελλάδα 45,2 έτη, στη Στερεά Ελλάδα 45,9 έτη, στα νησιά του Ιονίου 46,7 έτη, στην Πελοπόννησο 47,6 έτη και στην Ήπειρο 48,4 έτη.

Όσον αφορά τη γηραιότερη περιοχή της Ευρώπης, αυτή είναι η περιφέρεια Chemnitz στη Γερμανία με όσο όρο ηλικίας τα 52 έτη. Ακολουθεί η ιταλική Liguria με 51,4 έτη και η -επίσης- γερμανική Sachsen-Anhalt με 51,2 έτη.

Στον αντίποδα, η νεότερη περιοχή ανήκει στη Γαλλία (παρότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος) και είναι το νησί Μαγιότ, βόρεια της Μαγαδασκάρης, με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 17,7 έτη.