Πριν από 30 χρόνια και μετρώντας μερικούς μήνες εργαζόμενη ως ιερόδουλη, η Μαξίμ Ντούγκαν έμεινε έγκυος.

Βρισκόταν με έναν νέο πελάτη όταν η γυναίκα από την Αλάσκα συνειδητοποίησε ότι εκείνος είχε αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό που φορούσε κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Σοκαρισμένη έτρεξε στο μπάνιο. Όταν επέστρεψε, εκείνος είχε ήδη φύγει.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε κλινική για να κάνει έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, και ευτυχώς βγήκε αρνητικό. Έξι εβδομάδες αργότερα, υπεβλήθη σε έκτρωση. Της κόστισε 300 δολάρια και μετά τη διαδικασία δεν μπορούσε να εργαστεί για έναν μήνα.

Αυτό που έκανε ο πελάτης ήταν κατάφορα λανθασμένο. Πλέον όμως είναι και παράνομο. Τουλάχιστον στην Καλιφόρνια.

Τι προβλέπει ο νόμος

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νόμο που καθιστά παράνομη την μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού. Πρόκειται για την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θεσπίζει τέτοιο νόμο.

Πλέον γυναίκες σαν την Ντούγκαν θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση στο δικαστήριο και, βασικά, δικαίωση. «Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι είναι όχι μόνο ανήθικο, αλλά και παράνομο» λέει η εισηγήτρια του νόμου, Κριστίνα Γκαρσία.

Έρευνες δείχνουν ότι η μη συναινετική απομάκρυνση του προφυλακτικού την ώρα του σεξ ή αλλιώς stealthing -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στα αγγλικά- είναι «καταθλιπτικά συνηθισμένη».

Τι δείχνουν μελέτες

Μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι το 12% των γυναικών ηλικίας 21 έως 30 ετών έχει βιώσει τέτοια εμπειρία. Την ίδια χρονιά, ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες είχαν υποστεί αυτή την πρακτική.

Και μια άλλη μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 10% των ανδρών ανέφερε ότι έβγαλα το προφυλακτικό του κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς συγκατάθεση.