Πίσω στην Αθήνα, λοιπόν· στην Κυψέλη, πού αλλού; Δίπλα στο Πεδίον Αρεως, κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου που ήταν πολύ trendy πριν φύγω – «της μόδας», à la mode, λέγαμε κάποτε, και πρέπει να το ξαναλέμε τώρα που εμπεδώνεται η ελληνογαλλική συμμαχία.

-Οι ΗΠΑ αναχώρησαν για τον Ειρηνικό, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί κολυμπώντας – μήπως είναι καιρός να δώσουμε πάλι σημασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες, τα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά;

-Ελειψα πολύ καιρό, κοντεύω να ξεχάσω και την Κυψέλη και την Αθήνα, θέλω καιρό για να εγκλιματιστώ – αλλά η πολιτική σε βρίσκει όπου και αν είσαι. Δεν μπορείς να της ξεφύγεις, έρχεται από πίσω σου· γιατί είναι άσχημη, για τούτο μας κυνηγά. Ενώ την ομορφιά πρέπει εσύ να την αναζητήσεις· να την ψάξεις επίμονα στην πόλη, γιατί όπως η εντροπία τείνει αυθορμήτως να αυξάνεται, η αυθόρμητη τάση των Αθηναίων είναι προς την ασχήμια.

-Περί Ελλάδος-Γαλλίας-Συμμαχίας λοιπόν ο λόγος τούτες τις ημέρες: «Δεν είναι μια συμφωνία ισότιμων εταίρων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Σωστά: η Γαλλία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και του G7, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ενωσης, έχει πληθυσμό 67 εκατομμυρίων, έκταση  633.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη, πυρηνικά όπλα, Λούβρο, κράτος ηλικίας 1.500 ετών κ.τ.λ., κ.τ.λ. – και επομένως πρέπει να της παραχωρήσουμε το δικαίωμα να έχει την ψευδαίσθηση πως είναι ισότιμη με την Ελλάδα για να την κρατήσουμε σύμμαχο.

1.000 ευρώ το κεφάλι

Για τούτο η Τράπεζα Ρότσιλντ και η L’Oreal είχαν την ψευδαίσθηση πως μιλούσαν ισότιμα με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά το αιφνίδιο – και πολυσυζητημένο από διάφορους καχύποπτους – ιδιωτικό ταξίδι του στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2017. Η L’Oreal μάλιστα νόμιζε ότι θα έκανε και επενδύσεις στην Ελλάδα, της έδινε ελπίδες ο τότε πρωθυπουργός της εταιρείας που κάνει ομορφότερες τις γυναίκες όλου του πλανήτη.

Επενδύσεις δεν είδαμε, στη Ρότσιλντ όμως έδωσε ελάχιστο μέρος από τη διαχείριση του εκ νέου ογκούμενου χρέους ο Αλέξης Τσίπρας, στη δική του ισότιμη εκδοχή του Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία.

-Η L’Oreal διοργανώνει έκθεση στο Κυκλαδικό Μουσείο με θέμα το Κάλλος, ημερολόγιό μου. Στην πραγματικότητα κατασκοπεύει: προσπαθεί να δει πώς ως εταιρεία θα καταφέρει να κατακτήσει κάλλος ισότιμο του Δήμου Αθηναίων.

-«Θα είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας – και έχω μεγάλο φόβο μήπως επαναληφθεί η ιστορία με τα γερμανικά υποβρύχια, που είχε παραγγείλει το ΠαΣοΚ περί το 2000 αλλά «έγερναν», διαπίστωσε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ήρθε η ώρα να τα παραλάβει. «Στην πραγματικότητα, έγερνε μάλλον η χρηματοδότηση» διαπίστωνε με τη σειρά του το «Spiegel» χρόνια αργότερα.

-Εξήγησε τι θα κάνει όταν και αν γίνει ξανά πρωθυπουργός, κούφια η ώρα που τ’ ακούει: δεν θα ζητήσει πίσω τα λεφτά, ούτε θα ζητήσει οι Belh@rra να ισορροπήσουν: θα αλλάξει τη συμφωνία ώστε να μη στέλνονται έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ – ενώ τα κορόιδα οι γάλλοι στρατιώτες που δεν έχουν Τσίπρα να τους νοιάζεται θα έρχονται στο Αιγαίο. Θα τους λένε οι στρατηγοί τους ότι τους στέλνουν στη Μύκονο για διακοπές.

-«Θωράκιση της πατρίδας στην ταραγμένη Μεσόγειο, τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενδυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης» ανήγγειλε ο πρωθυπουργός – και δέκα Κλαούζεβιτς υποκλίθηκαν βαθιά μπροστά στη στρατηγική σύλληψη.

Οποιος ζητά 1.000 ευρώ από τον καθένα μας τέτοιες ημέρες που πληρώνουμε δόσεις επί δόσεων για τους φόρους και έρχονται οι λογαριασμοί φουσκωμένοι σαν διάνοι, πρέπει να μας υποσχεθεί όραμα, όχι μόνο πλεούμενα και πετούμενα όπλα.

l Α, ναι: διαγράφηκε ο Κωνσταντίνος Μπογ-διάνος γιατί κατέβασε τον αντικομμουνισμό του σε επίπεδο Γεωργίου Γρίβα – της Χ και της ΕΟΚΑ, του μοιραίου για την Κύπρο ανθρώπου που «εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος». Ενώ ο Μπογδιάνος εξευτελιζόταν και κρυφά και φανερά.

Επικαλέστηκε τον Γρίβα για να αποδείξει ότι «οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους». Σωστά: η μπογδιανική Ελλάς θα μεγαλουργήσει όταν ο τελευταίος κομμουνιστής κρεμαστεί από τα άντερα του τελευταίου Τούρκου.

Κρυμμένα κάλλη

Τέλος πάντων, η συμφωνία ψηφίστηκε με 191 ψήφους. Είμαστε φτωχότεροι κατά 10 δισεκατομμύρια αλλά θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι. Αρκεί να μην αισθανθούν διάφοροι ηλίθιοι όχι μόνο ασφαλείς αλλά και δυνατοί και υιοθετήσουν ερντογανικές συμπεριφορές απέναντι στην Τουρκία.

l Για τα δικά μας πολιτικά, τα κεντροαριστερά, έχω άσχημα προαισθήματα, ημερολόγιό μου: εστάλη ημέιλ από το «Γραφείο Φώφης Γεννηματά» προς τα μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ που θα ψηφίσουν στο οποίο καθυβρίζεται δημοσκοπική εταιρεία ότι διενεργεί έρευνα με «προκατασκευασμένο αποτέλεσμα» για τις εσωκομματικές εκλογές: «σχολιάζονται αρνητικά και αποδοκιμάζονται στα όρια του bullying, όσοι [από τους δημοσκοπούμενους] δηλώνουν τη στήριξή τους» προς τη νυν πρόεδρο, διάβασα.

Δεν θα ψάξω να βρω αν υπάρχει τέτοια στημένη δημοσκόπηση από τόσο ηλίθια εταιρεία ή αν το Γραφείο λέει ψέματα. Είναι ήδη φανερό ότι δεν πάνε καλά οι διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και το ποιος φταίει, ίσως δεν θα έχει τελικά σημασία – ποιος θα νοιάζεται τι δείχνει η νεκροψία;

l Μπαίνεις μαζί με την Κανέλλα που την έχεις βγάλει βόλτα να ρωτήσεις πόσο κάνει tablette (είπαμε: να αξιοποιούμε τα γαλλικά) που χρειάζεσαι – και πέφτεις πάνω στην ομορφιά τιράντας που κρέμεται αφήνοντας γυμνό αριστερό ώμο και σε μαύρα μάτια μαγνητικά πάνω από μάσκα. Μαθαίνεις για τα Gbytes της Ram και του δίσκου, πόσα εκατοστά (και όχι ίντσες) είναι η διαγώνιος και πόσα τα πίξελ της οθόνης, για τις τιμές, τις δόσεις, και φεύγεις ζαλισμένος.

Βγαίνοντας, η Κανέλλα σχολιάζει «αντί να χτίζει φοίνικες στους δρόμους, θα έπρεπε τέτοιες κυρίες να επιδοτεί ο Μπακογιάννης να κυκλοφορούν, να ομορφαίνουν την πόλη».

Κάτι ήξερε η L’Oreal. Εχει και η Αθήνα κρυμμένα κάλλη.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ελίζα Κονοφάγου (καθηγήτρια στο Columbia, πρωτοπόρος στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ): «Είμαι εκτός Ελλάδας πάνω από 30 χρόνια, αλλά ξέρετε κάτι; Συχνά, όταν ξεκινώ μια ομιλία στα αγγλικά, λέω πως η προφορά μου είναι ελληνική. Και εκείνη τη στιγμή κομπιάζω, συγκινούμαι».
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ, ΣΤΑΥΡΟΣ

Win-Win η ρήξη ΝΔ-Μπογδάνου. Εκείνη αυξάνει τα δημοκρατικά της εύσημα, αυτός προσθέτει ένσημα για την είσοδό του στη μαύρη πολιτεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Εριξα μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη: οι χώρες του Σαχέλ είναι πολύ κοντύτερα στην Ελλάδα από τη Βενεζουέλα των συντρόφων Τσάβες και Μαδούρο. Ας απαντηθεί πρώτα «τι ήθελαν έλληνες πολιτικοί στη Βενεζουέλα;» που εκκρεμεί χρόνια και μετά συζητάμε το «τι θέλουν έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ;».
ΜΙΛΤΟΣ Ν., ΤΡΙΠΟΛΗ

Η «Ελλάς-Γαλλία-Συμφωνία» είναι καλή για τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόλλημα με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» – βάλτε ένα Χ να τελειώνουμε!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ (ΜΗ ΧΙΤΗΣ)

Θέλουν να καταργήσουν τους «αιώνιους φοιτητές» από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Γιατί; Ο Αριστοτέλης φοίτησε πάνω από είκοσι χρόνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα και είναι αμφίβολο αν στο τέλος πήρε, τουλάχιστον, και κάποιο πτυχίο!
Γ. IDIOT-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Η Τουρκία συμπεριφέρεται όπως ο Ριχάρδος Γ’ του Σαίξπηρ: «Κάνω εγώ το κακό κι ύστερα είμαι εγώ ο πρώτος που βάζω τις φωνές».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

Αντί να φιλονικούμε με τους Τούρκους για το αν έκανε το αβγό την κότα ή αντιστρόφως, ας αποστρατιωτικοποιήσουμε εμείς τα νησιά και ας διαλύσουν αυτοί τη στρατιά του Αιγαίου. Αλλως, στον αιώνα τον άπαντα, θα μας τα τρώνε τρίτοι πουλώντας μας λαμαρίνες που σε λίγο θα σκουριάζουν και θα θέλουν αντικατάσταση…
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Για κάποιους, ο Εμφύλιος δεν είναι ιστορικό γεγονός. Είναι επάγγελμα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ