«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τα αρνητικά σχόλια του Τουρκικού Τύπου για την επίσκεψή του στον Έβρο. «Δεν υπήρξε καμία πρόκληση. Είναι δικαίωμα μου να επιθεωρήσω στην ελληνική μεθόριο τον φράκτη και να εμψυχώσω τους Έλληνες αστυνομικούς που υπηρετούν στα σύνορα με μοναδικό μέλημα την ασφάλεια της χώρας» έλεγε σε συνεργάτες του ο υπουργός.

Οι εφημερίδες Σοζτζού (αντιπολιτευόμενη) και Ακσάμ (φιλο-κυβερνητική) επιλέγουν τη χρήση των όρων «απειλή» και «πρόκληση» στους τίτλους των δημοσιευμάτων τους, σημειώνοντας, μάλιστα, πως ο Έλληνας υπουργός έφθασε σε απόσταση 50 μέτρων από θέσεις Τούρκων στρατιωτών

Σε όλα τα σχετικά άρθρα επισημαίνεται η τοποθέτηση 250 πρόσθετων συνοριοφυλάκων στην περιοχή του Έβρου, καθώς και η επικείμενη ολοκλήρωση του προστατευτικού τείχους μήκους 37 χλμ., ενώ τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες Τζουμχουριέτ και Χουριέτ (αγγλική) αναφέρονται και στην παρουσία ενός Zepelin της Frontex στην περιοχή.   «Δεν υπήρξε καμία πρόκληση. Είναι δικαίωμα μου να επιθεωρήσω τον φράκτη και να εμψυχώσω τους Έλληνες αστυνομικούς που υπηρετούν στην ελληνική μεθόριο, με μοναδικό τους μέλημα την ασφάλεια της χώρας» έλεγε σε συνεργάτες του ο υπουργός.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στις Καστανιές, εξέφρασε ο Τύπος της Τουρκίας. Τόσο οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όσο και οι φιλοκυβερνητικές κάνουν λόγο για «απειλή» και αναφέρονται στις ανακοινώσεις περί τοποθέτησης 250 πρόσθετων συνοριοφυλάκων στην περιοχή.

Παράλληλα, κάνουν ειδική μνεία στην αμυντική συμφωνία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και τη συνδέουν με αυτή που προηγήθηκε με τη Γαλλία.

Ζέπελιν και πρόσθετοι στρατιώτες

H Sözcü γράφει: «Απειλή στα σύνορά μας από Έλληνα υπουργό» και η Akşam σημειώνει: «Νέα πρόκληση από την Ελλάδα».

Από την μεριά της, η Cumhuriyet υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορα με Ζέπελιν».

«Η Ελλάδα ενισχύει τους φρουρούς στα σύνορα με την Τουρκία», τονίζει η Hürriyet Daily News.

Την ίδια ώρα, η Yeni Akit λέει: «Ο Έλληνας στέλνει πρόσθετους στρατιώτες στα σύνορα με την Τουρκία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άρθρα δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στον φράχτη μήκους 37 χλμ.

«Αντιτουρκική η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ»

Εκτός από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο τα Μέσα της γείτονος αναφέρονται και στην αμυντική συμφωνία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και μάλιστα την συνδέουν με αυτή που προηγήθηκε με τη Γαλλία.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της  A Haber, η οποία τονίζει ότι η συμφωνία «παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και προσθέτει: «Η Ελλάδα μετά την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, θα υπογράψει ανανέωση συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ».