Η Πολωνία θα συνεχίσει να σέβεται το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε ότι τμήματα του δικαίου της ΕΕ ήταν ασυμβίβαστα με το σύνταγμα της Πολωνίας, το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις υπερτερεί.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν και άνοιξε τη συζήτηση  για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Πολωνίας από το μπλοκ των 27 κρατών, το λεγόμενο Polexit.

Μάλιστα Γαλλία και Γερμανία ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι η Πολωνία είχε νομική και ηθική υποχρέωση να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ πλήρως και άνευ όρων.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Πολωνία σέβεται το δεσμευτικό διεθνές δίκαιο.

«Όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από το πρωτογενές όσο και από το δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν σε ισχύ και ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να τηρούνται πλήρως από την Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στην απόφαση … παραμένουν σε ισχύ. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μόνο οι μορφές ερμηνείας ή εφαρμογής τους που παραβιάζουν το σύνταγμα», επεσήμανε.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας αποτελεί αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη στους κόλπους της ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προειδοποιεί ότι «οι συνθήκες της ΕΕ είναι απόλυτα σαφείς» και ότι «το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων».

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Αυτό έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη αυτής. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω».