Μάγδα Φύσσα: Δεν τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή

Θα αρχίσω σήμερα με το αντιφασιστικό, αντιναζιστικό μεγαλειώδες συλλαλητήριο και την δραματική έκκληση της Μάγδας Φύσσα. Με βασικό σύνθημα «έξω οι φασιστές από τις γειτονιές μας» η χθεσινοβραδινή κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών, για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποκτά μεγάλη σημασία. Και τούτο γιατί πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από τις φασιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Εύοσμου αλλά και στις δολοφονίες επιθέσεις από ακροδεξιούς σε βάρος μελών του ΚΚΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη: «Ένα χρόνο μετά τη καταδίκη οι φασιστές σπέρνουν το μίσος», γράφουν τα πανό, ενώ συγκεντρωμένοι φωνάζουν «Το Εφετείο ήταν η αρχή, στη Σταυρούπολη κι όλες τις γειτονιές τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί».

Θα σταθώ στην μαυροφορεμένη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, που μετείχε στις συγκεντρώσεις δηλώνοντας: Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει». Η Μάγδα Φύσσα με σταθερή φωνή και αποφασιστικότητα: «Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα, όλοι θυμόμαστε την μεγάλη απόφαση αυτή. Θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, έχουμε μπροστά μας ένα Εφετείο που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επίσης ο αγώνας στον δρόμο δεν έχει τελειώσει, το βλέπουμε αυτές τις μέρες το τι γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
***

Τα φέρετρα και η οργή του Πρωθυπουργού
Υπήρξε αντιπαράθεση και μάλιστα σφοδρή στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για τις φρεγάτες και την ελληνογαλλική συμφωνία. Όταν ακούς από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη λέξη φέρετρα και πόσα φέρετρα μπορεί να έρθουν με ελληνική σημαία από την Αφρική, να γνωρίζεις ότι οι τόνοι στη συζήτηση θα ανέβουν: «Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», είπε σε οργίλο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε αποστροφή του κ. Τσίπρα, περί του κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
***

Νωρίτερα το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να την αλλάξει, σε περίπτωση που έρθει στην διακυβέρνηση. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν (δυστυχώς)  οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» απηύθυνε την πρόκληση ο πρωθυπουργός, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι η Ελλάδα έχει δίπλα της τη μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη.
***
Τσίπρας: Πού θα φθάσει ο λογαριασμός;
Ο  Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» επισημαίνοντας ότι «δε θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος», δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δε λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ, αίσθηση προκάλεσαν και τα ερωτήματα που έθεσε προς τον πρωθυπουργό: «γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά δεκαετιών προτού τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φθάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»
***
Ανακούφιση από τη διαγραφή Μπογδάνου
Να σημειώσω εδώ και τούτα: Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία συζητήθηκε και το θέμα Μπογδάνου. Οι περισσότεροι βουλευτές (εάν όχι όλοι) έλεγαν πως αισθάνονται μια ανακούφιση που ο κ. Μπογδάνος διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ορισμένοι όμως είχαν την αγωνία εάν μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει, αλλά οι υπουργοί τους διαβεβαίωναν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

***
Επίθεση και προς Καμμένο
Οι βουλευτές της ΝΔ υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα τα περιφρονητικά λόγια του Πρωθυπουργού για τον Πάνο Καμμένο. Και μάλιστα δύο φορές: «Νόμιζε πως θα την γλύτωνε ο συγκυβερνήτης του Τσίπρα από την κριτική;», έλεγαν. Και ο Πρωθυπουργός αφού πρώτα χαρακτήρισε  γελοιότητες και κιτς , όσα συνέβησαν στη Σαλαμίνα (τότε που πήγε ο Καμμένος στην  παραλία με κοστούμι να καταθέσει+- στεφάνι) τόνισε:« Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ε τότε, το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ», είπε ο πρωθυπουργός.
***
Οι Οινούσσες που  έγιναν …Sozcu
«Κατεχόμενο» τουρκικό έδαφος φτάνουν να χαρακτηρίζουν τις Οινούσσες, οι τουρκικές εφημερίδες δείχνοντας μεγάλη ενόχληση για τη φωτογραφία του κ. Χαρδαλιά στις Οινούσσες, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του σε νησιά του Αιγαίου για την άσκηση Παρμενίων. «Η Ελλάδα έκανε άσκηση στο υπό κατοχή νησί μας» αναφέρει ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Sozcu, σχολιάζοντας πως ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς «πόζαρε με τη Σμύρνη να φαίνεται στο βάθος». Σε ανάλογο παραλήρημα και η Γενί Σαφάκ, που μιλάει για επιστροφή της Ελλάδας σε προκλήσεις και «άσκηση κάτω από τη μύτη της Τουρκίας» εγκαλώντας τον Έλληνα υφυπουργό Άμυνας για «πόζες με φόντο τη Σμύρνη».

***
Η Πρόεδρος και τα γενέθλια του υπουργού
Πάει, που λέτε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει για τις 26 γυναίκες δικαστές και δικηγόρους που έφθασαν στην χώρα μας από το Αφγανιστάν και εκεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον περίμενε μια έκπληξη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είχε ετοιμάσει ένα… δώρο. Έμαθε ότι ο υπουργός είχε γενέθλια και του ετοίμασε δώρο μια μεταξένια γραβάτα με περιστέρια την έβαλε μέσα σε ειδικό κουτί (ειδικό με την έννοια ότι πάνω  είχε το… εθνόσημο) και την πρόσφερε στον υπουργό ο οποίος χάρηκε τόσο πολύ λέγοντας πως δεν το περίμενε.
Και το ανέβασε αμέσως  σε facebook Να σημειώσω ότι τα μεταξωτά φουλάρια και οι γραβάτες που σχεδίασε για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Μαίρη Κατράντζου φτιάχνονται στο Σουφλί, αγοράστηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να δοθούν ως εθιμοτυπικό δώρο της Προεδρίας σε διάφορες προσωπικότητες. Μεταξωτό φουλάρι για παράδειγμα πήρε  η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, ενώ μεταξωτή  γραβάτα σχεδόν όμοια με αυτήν που έλαβε ο Νότης Μηταράκης πήρε ο πρίγκηπας Κάρολος.
***
Δώρο η ευρωπαϊκή σημαία
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε μόνον δώρα πήρε ένα δώρο  την Πέμπτή το πρωί. Ήταν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία της πρόσφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Είναι η ίδια η σημαία, η έπαρση της οποίας έγινε παρουσία της στην Ακρόπολη (στις 9 Μαΐου) για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά και τα 200 χρόνιά της Εθνικής Παλιγγενεσίας: «Είναι ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και η θέση του είναι εδώ στο κέντρο του απανταχού ελληνισμού», όπως της είπε ο κ. Σχοινάς. Πού θα τοποθετηθεί όμως η σημαία; Μου είπαν ότι είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί στο μικρό  μουσείο που έχει δημιουργήσει η Πρόεδρος στον τρίτο όροφο της Προεδρίας με τα δώρα που λαμβάνει. Στο γραφείο της, με διαβεβαίωσαν, υπάρχει ελληνική σημαία.
***
Ενας υπουργός στην κλούβα των ΜΑΤ

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη σε μια από τις… κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της κλούβας και μπαίνει μέσα ένας… υπουργός: «Χαίρεται παιδιά», λέει ενώ βγάζει τη μάσκα του, «είναι ο Τάξης Θεοδωρικάκος υπουργός Προστασίας του Πολίτη». ΟΙ άνδρες των ΜΑΤ κυριολεκτικά τα χάνουν. Μέσα στην κλούβα τους, ανάμεσα στις ασπίδες, στις παράξενες επιγονατίδες και τα γκολπ, εμφανίζεται ένας υπουργός και μάλιστα ο πολιτικά προϊστάμενός τους; : «Κερνάτε… νερό παιδιά;», τους είπε ο υπουργός για να σπάσει κάπως την αμηχανία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μέσα σε μια κλούβα των ΜΑΤ μόνον νερό υπάρχει για… κέρασμα. Οι άνδρες των ΜΑΤ σιγά- σιγά άρχισαν να ομιλούν και να λένε τα προβλήματά τους στον υπουργό. . Ο υπουργός τους έδωσε θάρρος λέγοντάς τους ότι επιτελούν εθνικό καθήκον προστατεύοντας την δημοκρατική τάξη και το Σύνταγμα.
***
Σε διαθεσιμότητα αντιεμβολιαστής αστυνομικός
Μπορεί ο αντιεμβολιαστής αστυνομικός Τηλέμαχος Μπόσσιος ή Γιώργος Βραχνής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, να τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των όσων αναφέρει από τον περασμένο Ιούλιο με βίντεο που αναρτά στο Youtube κατά του κράτους και της αστυνομίας, ωστόσο δεν είναι η πρώτα φορά που απασχολεί με τις απόψεις του. Ο αστυφύλακας πολλές φορές από την αρχή κιόλας της πανδημίας στη χώρα μας την Άνοιξη του 2020 έχει αναφερθεί σε διάφορα θέματα που έχουν προκύψει όπως με τα παράνομα (όπως τα χαρακτηρίζει) πρόστιμα που έκοβαν οι αστυνομικοί την περίοδο των lockdown:

***
Όταν τα αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στην Λάρισα

Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπήρξε η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F–15 της USAFE και προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, υπό την επωνυμία «Castle Forge». Κατά την διάρκεια της παραμονής των αμερικάνικων μαχητικών στην Ελλάδα, έγιναν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε διάφορες  αποστολές.

Η μεταστάθμευση όπως και οι σχεδιαζόμενες συνεκπαιδεύσεις, διεξάγονται στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.