Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έκδοση μιας από τις ιστορικότερες δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ως αποτέλεσμα των στυγερών δολοφονιών του Παύλου Φύσσα και του πακιστανού εργάτη, Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 καθώς και άλλων υποθέσεων βίαιων επιθέσεων.

«ΤΑ ΝΕΑ», 19.9.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι σόκαρε το πανελλήνιο ήταν όμως μία πράξη απόλυτα σύμφωνη προς τις ιδέες και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

«ΤΑ ΝΕΑ», 19.9.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει γιγαντιαία επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 30ης Σεπτεμβρίου 2013:

«Υπό κράτηση στην Ασφάλεια είναι πλέον ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που άρχισε το Σάββατο το πρωί με τη σύλληψη του «φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου.

»Η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής – που χαιρετίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – έγινε πράξη έπειτα από μαρτυρίες – φωτιά και νόμιμη υποκλοπή ενοχοποιητικών τηλεφωνικών διαλόγων μεταξύ στελεχών της οργάνωσης, σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, «ΤΑ ΝΕΑ», 19.9.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Στο πόρισμα – καταπέλτη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (…) καταγράφεται η συμμετοχή στελεχών  σε ανθρωποκτονίες και δολοφονικές απόπειρες, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά σχηματίζοντας τον καμβά για τον χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Σύντομα πλήθος στελεχών από την ηγεσία ως και τη βάση της οργάνωσης παρελαύνει, όχι πια με ρόπαλα, καδρόνια και σύμβολα που παραπέμπουν στον ναζισμό αλλά με χειροπέδες.

«ΤΑ ΝΕΑ», 30.9.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι τη μέρα που η δικαιοσύνη να αποφανθεί ότι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, δεν ήταν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά αλλά σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από την ηγεσία και τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που έφερε τη «βιτρίνα» πολιτικού κόμματος.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ήρθε η δικαίωση.

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.10.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν η Μίνα Μουστάκα και «ΤΑ ΝΕΑ» της 8ης Οκτωβρίου 2020

«Μήνυμα τιμωρίας και τερματισμού της ατιμωρησίας έστειλαν χθες ομόφωνα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, οι οποίοι με την ιστορική απόφασή τους έβαλαν τη δική τους σφραγίδα, αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής που είχε ενδυθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα δρούσε ως εγκληματική οργάνωση.

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.10.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Οι δικαστικοί λειτουργοί, πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, μέλη Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με την ετυμηγορία τους παρέδωσαν, όπως εύστοχα παρατήρησε παράγοντας της δίκης, «μαθήματα δημοκρατίας» στην εμβληματικότερη ποινική δίκη των τελευταίων ετών».

«ΤΑ ΝΕΑ», 23.10.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Με αρκετή καθυστέρηση η «Χρυσή Αυγή» χαρακτηρίστηκε και με την σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης ως εγκληματική οργάνωση. Η ηγεσία και στελέχη της με σημαίνοντα ρόλο βρίσκονται πλέον στη φυλακή.

Αυτό όμως δυστυχώς, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία έχει οριστικά απαλλαγεί από τον ναζισμό και τον φασισμό.

Σκίτσο της Έφης Ξένου, «ΤΑ ΝΕΑ», 19.9.2013, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»