Υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι τιμές του πετρελαίου, κάτω από την πίεση που άσκησε στις αγορές η απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία προκάλεσε προβληματισμό σε σχέση με την εξέλιξη της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,67%, ή 52 σεντς, στα 76,91 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, μετά τα 79,78 δολάρια της Τετάρτης, την υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2014. Το Brent υποχώρησε κατά 0,1%, ή 8 σεντς, στα 81 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η ΕΙΑ, έναντι των προσδοκιών για μέτρια πτώση της τάξης των 418.000 βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν ελαφρώς.

Το φυσικό αέριο

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 50% φέτος, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, που απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη και να επηρεάσουν τη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο οι τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα.

«Μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να κινούνται ανοδικά, δεδομένων των αυξημένων αγορών της Κίνας και της συνολικά ανοδικής ζήτησης, εξαιτίας των προβλημάτων στην αγορά φυσικού αερίου», σημείωσαν αναλυτές της Citi.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα τηρήσει την υφισταμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερη αύξηση ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία οδηγώντας στα ύψη τις τιμές του αργού.

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι η απόφαση του οργανισμού να μην προσωχωρήσει σε νέα αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, παρά την άνοδο των τιμών, οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία ότι η ζήτηση και οι τιμές μπορεί να αποδυναμωθούν. Ας σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι η απόφασή του θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά.