Η διαμάχη μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον με επίκεντρο την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει ένα συμβόλαιο αγοράς υποβρυχίων παραμένει σοβαρή και ανεπίλυτη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, παρά τις ουσιαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες στο Παρίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Μυστικές διαπραγματεύσεις

Τη διατλαντική διαμάχη πυροδότησαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ για το στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές, ο Λεντριάν επισήμανε πως είχε ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.

«Η κρίση είναι σοβαρή, δεν έχει επιλυθεί απλά επειδή επαναλάβαμε τον διάλογο και θα διαρκέσει. Για να εξέλθουμε αυτής, θα χρειαστούμε πράξεις παρά λόγια», τόνισε ο Λεντριάν, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές εργάζονται για την επίτευξη αποτελεσμάτων έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τετ α τετ Μακρόν, Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσουν ξανά στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα: τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σάχελ της Αφρικής, που διεξάγονται από ευρωπαϊκές χώρες.