Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος με απόφαση του Πρωθυπουργού διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Έπρεπε, έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να είχε διαγραφεί από καιρό για τις ακροδεξιές και αντικομουνιστικές αντιλήψεις του και για την εν γένει προκλητική αντικοινωνική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του.

Έπρεπε συγκεκριμένα να είχε διαγραφεί όταν δημοσιοποίησε λίστα με ονόματα αλλοδαπών νηπίων ή όταν εμφανίστηκε σε εμφυλιοπολεμικές εκδηλώσεις μαζί με χρυσαυγίτες ή ακόμα για την εν γένει εμφυλιοπολεμική συμπεριφορά. Αλλά αυτή τη φορά ήταν η τρίτη και η φαρμακερή για τον Μπογδάνο όταν επικαλέστηκε στη Βουλή ρήση του Γεωργίου Γρίβα (αρχηγού των Χιτών και της ΕΟΚΑ Β): «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Μπογδάνος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της αντιπολίτευσης…

«Τι Μπογδάνος, τι ρουφιάνος, υπάρχουν και χειρότερα, τι Μπογδάνος, τι Χρυσή Αυγή» ανέκραξε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης λέγοντας ότι αυτά που λέει ο Μπογδάνος τα ίδια λέει και η Χρυσή Αυγή.

***
Η οργισμένη αντίδραση του Νίκου Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άστραψε και βρόντηξε από τις αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου κατά των κομμουνιστών. Πρώτη φορά είδαν οι βουλευτές στη Βουλή τον συνήθως πράο υπουργό Εξωτερικών να οργίζεται τόσο πολύ: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στο Βίτσι, ο πατέρας μου ήταν εκεί! Εγώ λέω ότι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και συνέχισε σε έντονο ύφος….

«Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη, και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα, που η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση, εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι».

***

Γυναίκα σεφ από την Αρκαδία στο Προεδρικό

Είναι η πρώτη φορά που στο Προεδρικό Μέγαρο μπαίνει γυναίκα σεφ. Και μαγειρεύει προς τιμή του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Φάκλαρη από τα Βέρβενα Αρκαδίας, σεφ με βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Η Πρόεδρος κάθε φορά που έχει καλεσμένο για δείπνο προσλαμβάνει και έναν διαφορετικό σεφ για να ετοιμάσει το φαγητό. Έτσι από το Προεδρικό Μέγαρο πέρασαν οι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου (για το δείπνο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο), Λευτέρης Λαζάρου (για το δείπνο με Μακρόν, Κάρολο, Καμίλα και λοιπούς) και Γιάννης Μπαξεβάνης (για τους ηγέτες της ΕΕ). Αυτή τη φορά έφερε γυναίκα σεφ με ταλέντο να φτιάχνει νόστιμα πιάτα και με χαμηλό προφίλ. Η σπεσαλιτέ της είναι το ψάρι και συγκεκριμένα η σφυρίδα, αλλά στο χθεσινοβραδινό δείπνο με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας μαγείρεψε φρέσκο φαγκρί με βραστά άγρια χόρτα ως κύριο πιάτο, ενώ ετοίμασε ένα εξαίρετο κριθαρότο με μελάνι σουπιάς. Κρασί λευκό από το Κτήμα Τσέλεπου ( Σαντορίνη Παλαιά Κτήματα), ενώ για γλυκό πρόσφερε μια πανδαισία με βάση τον καφέ.

Το δείπνο ήταν μετά συζύγων. Και σε αυτό ήταν προσκεκλημένοι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν παρέστησαν λόγω απουσίας στη Σλοβενία. Τον Πρωθυπουργό επρόκειτο να εκπροσωπήσει ο Παναγιώτης Πικραμμένος το δε κ. Τσίπρα ο κ. Κατρούγκαλος. Και η σύζυγος του Προέδρου της Μακεδονίας Ελιζαμπέτα, θα πείτε πώς πέρασε την ημέρα της, αφού ο σύζυγος της είχε συνομιλίες στο Προεδρικό και στο Μέγαρο Μαξίμου; Να σημειώσω ότι η συμπαθέστατη Ελιζαμπέτα είναι οδοντίατρος, αμερικανοσπουδαγμένη και πολύγλωσση.

***
Το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η… Δόμνα

Σας πληροφορώ ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε χθες το πρωί στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδοιυ ζητώντας της να ξεναγήσει την σύζυγο του επίσημου προσκεκλημένου μας στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Της είπε ότι θα προηγηθεί ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ενώ η Δόμνα ετοιμαζόταν για την Βούλα, νέο τηλεφώνημα δέχθηκε από την Πρόεδρο: «Η κυρία Μενδώνη έκανε το εμβόλιο, έχει παρενέργειες και 40 πυρετό και δεν μπορεί, οπότε εσείς αναλαμβάνετε όλες τις ξεναγήσεις», της είπε. Έτσι πήγαν πρώτα στο Μουσείο της Ακρόπολη, όπου η Ελιζαμπέτα ενθουσιάστηκε. Εν συνεχεία η Δόμνα παρέθεσε γεύμα στο Μουσείο και οι δύο κυρίες μαζί με τον διευθυντή του Μουσείου απόλαυσαν μια σαλάτα ταμπουλέ με αβοκάντο, ένα φιλέτο μινιόν με μανιτάρια και για γλυκό κανταΐφι με παγωτό σοκολάτα. Εν συνεχεία έκαναν και μια ξενάγηση στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

***
Γιατί ο Βενιζέλος πήρε το όπλο του

Τρεις φορές, μέσα σε τρεις εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε τρία πολιτικά χτυπήματα: Το πρώτο χτύπημα αφορούσε την υπόθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «βαθιά ανιστόρητη» και «μυωπική». Μια μόλις ημέρα αργότερα ήρθε το δεύτερο χτύπημα με την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής. Αφού στην αρχή συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία, ο Β. Βενιζέλος ανέδειξε τις «γκρίζες ζώνες» του άρθρου 2 της συμφωνίας (με την αναφορά στον όρο «επικράτεια») για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας. Με την ευγενική παρατήρηση ότι ο όρος «επικράτεια» αφήνει έξω τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Και το τρίτο για τους 300 νεκρούς την εβδομάδα με συνέπεια η χώρα μας να έχει σε αναλογία πληθυσμού τους περισσότερους νεκρούς. Τι συμβαίνει με τον κ. Βενιζέλος; Γιατί ξαφνικά πήρε το όπλο του;

Ο ίδιος λέει ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ότι στις δηλώσεις ομιλεί πάντοτε στο όνομα του έθνους, της ιστορίας και της επιστήμης. Η τελευταία κριτική που έκανε δεν αφορά, λέει την κυβέρνηση, αλλά ζητεί να μάθει από την επιστημονική επιτροπής που διαχειρίζονται την πανδημία (τις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις) γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους. Βέβαιο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος όποτε κρίνει και κυρίως όποτε κρίνονται εθνικά θέματα θα δίνει το παρόν.

***
Έρχεται ο χειμώνας των εμβολιασμένων

Θα αρχίσω σήμερα με τα καλά νέα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Πρώτον επειδή έρχεται χειμώνας κρύο, βροχές και χιόνια, σας πληροφορώ ότι μόνον οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε κλειστές αίθουσες εστιατορίων, καφετεριών, κτλ. (και όρθιοι και να χορεύουν εάν το θελήσουν). Θα είναι ο χειμώνας των εμβολιασμένων και δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση και οι επιστήμονες της επιτροπής να κάνουν πίσω σε αυτό. Επιπλέον εκτός από τα μονοκλωνικά που παίρνουν τον δρόμο τους, έχουμε και νέα φάρμακα κατά του covid. Είναι σε φάση μελέτης, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Υγείας κυρία Γκάγκα αλλά τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Άρα θα έχουμε μέσα θεραπευτικά στα χέρια μας. Και πρόσθεσε Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριοθετηθεί οι εγκρίσεις σε όλα. Σχετικά με δαπάνη τους, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι φυσικά θα καλύπτεται και για αυτά τα φάρμακα, όπως συμβαίνει γενικά με τα ακριβά φάρμακα σαν και αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι μία δόση κοστίζει 2.000 ευρώ.

***
Τρίτη δόση για την Πρόεδρο

Την Παρασκευή, όπως πληροφορούμαι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στον Ευαγγελισμό για την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου.

***
Η Γιάννα έκανε την αναμνηστική δόση

Την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου έκανε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

***
Ο άνθρωπος που κατασκεύαζε ναυστάθμους

Πάμε τώρα σε κάτι αποκλειστικό. Ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζουν (άλλωστε την είδηση αυτή πρώτοι εσείς την διαβάσατε από αυτή την στήλη) ότι ετοιμάζεται και μάλιστα πυρετωδώς ο δεύτερος ναύσταθμος της Σούδας. Κτιριακές εγκαταστάσεις, προβλήτες, μέσα και προσωπικό βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του ΓΕΕΘΑ. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ είναι να κατασκευασθεί και τρίτος ναύσταθμος στο Βόλο. Όπως επίσης οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει ένα στέλεχος που ειδικεύεται στην κατασκευή και στη λειτουργία ναυστάθμων. Αυτός επιμελείται και τη λειτουργικότητα του ναυστάθμου της Σούδας και την κατασκευή του ναυστάθμου (που θα είναι μικρότερος από της Σούδας) στον Βόλο. Καθόλου μην απορήσετε εάν η χώρα μας και συγκεκριμένα του ΓΕΕΘΑ κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας για την κατασκευή ναυστάθμων. Έχει άλλωστε τον ειδικό.

***
Ο επιτήδειος κύριος Ζούκενμπεργκ και τα 7 δισ.

Πάμε σε μια κατάρρευση που κτύπησε σχεδόν όλες τις γενιές σε όλο τον πλανήτη. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να εξαφανιστεί από το διαδίκτυο και περίπου επτά ώρες για να επανέλθει. Ο λόγος για το Facebook και τα υπόλοιπα μέλη της τεχνολογικής οικογένειας Instagram, WhatsApp και Messenger. Ορισμένοι έκαναν λόγο ότι για επτά ώρες στον πλανήτη γύρισε πίσω ο… Μεσαίωνας. Απόλυτο σκοτάδι. Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε το μπλακ άουτ στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ μέσω Facebook, Whats Up, Instagram, Messenger.Κι όποιος δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς αποκάλυψε αυτή τη «περιπέτεια» των social media, δεν έχει καταλάβει τη δύναμη που κρατά στα χέρια του αυτός ο άνθρωπος. Περισσότεροι από 3 δις άνθρωποι (πολλοί λένε ότι είναι διπλάσιοι) σε όλο τον κόσμο δεν είχαν για επτά ώρες πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν είναι απλά τρόποι επικοινωνίας ή κουτσομπολιού.. Μέσο βιοπορισμού, θεωρούνται για πολλούς ανθρώπους αυτά που προσφέρει ο Ζούκενμπεργκ, αφού με αυτά πωλούνται προϊόντα και υπηρεσίες, βγαίνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα. Επτά ώρες χρειάστηκαν για να καταλάβουμε πώς ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο πανικό. Να καταλάβουμε ότι σ’ αυτό το «παγκόσμιο τεχνολογικό χωριό» στο οποίο ζούμε, εξαρτόμαστε άμεσα από τις υπηρεσίες που μας προσφέρει «δωρεάν» (;) ο Ζούκενμπεργκ και η ομάδα του. Η κατάρρευση «χτύπησε» όλες τις γενιές. Και τους παλαιότερους χρήστες που ξεκίνησαν και συνέχισαν με το Facebook, και τους νέους που είναι στο Instagram. Ο Ζούκενμπεργκ, τελικά έχασε 7 δισ. και ζήτησε και «συγγνώμη»

***
Ο Ράπανος Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος, μετά από απόφαση της σημερινής Τακτικής Γενικής Συνέλευση της Ένωσης. Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ εξέλεξε ομόφωνα ως νέα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, για μία διετία τους κ.κ. Βασίλειο Ράπανο, Πρόεδρο της Alpha Bank, Παύλο Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειο Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Θεόδωρο Πανταλάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, Αντώνιο Βαρθολομαίο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας, Peter Yeates, Διευθύνοντα Σύμβουλο της HSBC στην Ελλάδα, Δημήτριο Κυπαρίσση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Optima Bank, Αιμίλιο Κυριάκου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi Ελλάδας και Βασίλειο Τραπεζάνογλου, Πρόεδρο της Vivabank. Σε δηλώσεις του ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι «η ΕΕΤ έχει ήδη συμπληρώσει 93 χρόνια ενεργού δράσης και σταθερός μας στόχος παραμένει να διατηρήσει την καίρια σημασία και λειτουργία της, και να συνεχίσει αμείωτα την προσφορά της». Και συμπλήρωσε: «Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα υπόλοιπα καταστατικά όργανα της ΕΕΤ με προσήλωση σε βασικές αρχές, όπως η σκληρή και μεθοδική δουλειά, η συνέπεια, η λογοδοσία, ο αλληλοσεβασμός και η επιδίωξη επίτευξης συναινέσεων».

***
Εύσημα του Eurogroup για την Παιδεία

Πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε συγκεκριμένους τομείς -μεταξύ των οποίων και η Παιδεία- διαπιστώνει η 11η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα η οποία έλαβε τα εύσημα στο Eurogroup.Η Κομισιόν στην έκθεσή της κάνει αναφορά στο νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για την «Αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», σημειώνοντας ότι θα ισχύσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και θα επιφέρει σημαντικές καινοτομίες όπως η αυτονομία του σχολείου, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και οργανωτικές αλλαγές.

Η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει με την εξής διαπίστωση: « Η Ελλάδα έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω πανδημίας. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δεσμευθεί σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, η φορολογία, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος και σε ευρύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση