Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δέχθηκε στο γραφείο του τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Μάλιστα, Εμανουέλ Μακρόν και Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησαν σήμερα, στο Ελιζέ, επί 40 λεπτά, για να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών – που δεν ήταν προγραμματισμένη ή, τουλάχιστον, δεν ήταν γνωστό κάτι τέτοιο – έγινε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Γαλλία, ύστερα από την αμυντική συμφωνία AUKUS, που προκάλεσε την οργή των Παρισίων.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, μετά την ανακοίνωση της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, γνωστή ως AUKUS.

Σε ανακοίνωσή του, το Ελιζέ αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έγινε δεκτός την Τρίτη (5 Οκτωβρίου) από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την κρίση των υποβρυχίων.

Παρίσι και Ουάσινγκτον συνεχίζουν το συντονιστικό τους έργο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, είτε για την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Μακρόν με υπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών από την έναρξη της κρίσης με τα υποβρύχια, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει πως η ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS έγινε «άκομψα», εκφράζοντας την επιθυμία να επανορθώσουν, αν και υποστήριξαν ότι η οργή της Γαλλίας ήταν μία υπερβολική αντίδραση.

Από την πλευρά τους, Γάλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πισώπλατη μαχαιριά από συμμάχους και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.