Την έντονη αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσαν οι αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Βουλή που οδήγησαν και στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας κυβερνητικές πηγές τη διαγραφή Μπογδάνου σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Το επεισόδιο στη Βουλή

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο – πρώην, πλέον – βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εξέφραζε ακραίες θέσεις. Αυτή τη φορά, όμως, το έκανε μέσα στο Κοινοβούλιο, κάνοντας ακόμα και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης, Νίκο Δένδια, να «βγει από τα ρούχα του».

Κάνοντας λόγο για «κομμουνιστικό κίνδυνο», ο Κ. Μπογδάνος ανέφερε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές». Αυτές του οι θέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος του επιτέθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτος αίμα αυτός ο τόπος, όταν οι πρόγονοί σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε, τα λέει και η Χρυσή Αυγή».

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ελληνογαλλικής συμφωνίας, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εκπροσωπούσε την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας, παίρνοντας το λόγο, μετά την «σύγκρουση» Μπογδάνου-Παφίλη, αναφορικά με το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, αντέδρασε με οργή, τονίζοντας πως «δεν βρισκόμαστε εδώ, για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, υπογράμμισε: «Εγώ δεν γνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, είναι απαράδεκτη».

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, «αδειάζοντας» τον Κ. Μπογδάνο.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλωστε, ανακοινώθηκε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.