«Ο κάθε βουλευτής, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκει, θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία» τόνισε εν όψει της κύρωσης της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας στον Σκάι.

Οπως είπε η ιστορική αυτή συμφωνία, έρχεται ως συνέχεια μίας μακράς παράδοσης φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο της Γαλλίας το 1974 στη Μεταπολίτευση, αλλά και τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τότε για την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία ευρύτερη κουβέντα για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ανατολική Ευρώπη και η Γαλλία, ως πυρηνική δύναμη δίνει ένα βροντερό «παρών» στην περιοχή με φυσικό σύμμαχο την Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε αυτό το κενό στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε μία στρατηγική συμφωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία έρχεται από τα παλιά. Είναι η συνέχεια μίας παράδοσης ελληνογαλλικής φιλίας και όχι μόνο τη συνεχίζει, αλλά την αναβαθμίζει, αλλάζοντάς της επίπεδο», εκτίμησε ο κ. Καραμανλής.

Για τις τουρκικές αντιδράσεις

«Βλέπουμε και από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα και ενισχύει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ενδυναμώνει την αποτρεπτική ισχύ», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επιπλέον ότι η συμφωνία με τη Γαλλία εντάσσεται στο δόγμα της αποτρεπτικότητας, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα από το 1974, ενώ εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιεσμένος και απομονωμένος, και αντιμετωπίζει οικονομικά και δομικά προβλήματα. «Συνήθως στη νεότερη Ιστορία της Τουρκίας βλέπουμε ότι οι ηγέτες της όταν έχουν εσωτερικά προβλήματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων τους», σημείωσε.

Πυρά κατά Τσίπρα

«Είναι λυπηρό για αυτό το μεγάλο εθνικό ζήτημα να έχει αυτή τη στάση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ονομαστικής ψηφοφορίας ότι: «Σε δύο ημέρες έρχεται στη Βουλή αυτή η συμφωνία. Ο κάθε βουλευτής, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκει, θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία. Όταν έχουμε την Τουρκία με ένα casus belli, το να λες αυτά που λέει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι κωμικό, είναι επικίνδυνο».

Σημείωσε επίσης: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κομματικές πειθαρχίες και καλώς υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και μερικά ζητήματα πολύ σοβαρά, εθνικά, και εδώ μιλάμε για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και μία ευρύτερη-στρατηγική αναβάθμιση της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής τέλος εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θα πάρει την απάντησή του από τον πρωθυπουργό την Πέμπτη στη Βουλή και πρόσθεσε: «Εκεί νομίζω ότι θα είναι μία αποκαλυπτική συζήτηση, διότι θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το Πάτρα – Πύργος: «Το έργο ξεκινά στις αρχές του 2022. Πήραμε την προγνωστοποίηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δηλαδή την τελική  έγκριση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του έργου. Έληξε αυτή η ιστορία. Όλα τα μεγάλα έργα, αυτή η κυβέρνηση τα ξεμπλοκάρει».