Ναρκοθετημένες πριν καν ξεκινήσουν είναι οι μεθαυριανές συνομιλίες στην Άγκυρα στο πλαίσιο του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων και των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών.

Λάδι στη φωτιά

Έχοντας απειλήσει προ ημερών μέσω …πρόβλεψης για θερμό επεισόδιο, η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα καθώς ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέλαβε σήμερα τη σκυτάλη των προκλήσεων ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, μιλώντας απαξιωτικά για την Ελλάδα και προαναγγέλοντας μάλιστα και «κάθοδο στο πεδίο»!

«Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο στόχαστρο το Nautical Geo

Είχαν προηγηθεί οι χτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που χαρακτήρισε προβοκατόρικη και παράνομη την ελληνική άσκηση Παρμενίων στο Αιγαίο, ενώ σταθερά στο στόχαστρο της Άγκυρας παραμένει το ερευνητικό Nautical Geo το οποίο δέχτηκε σήμερα νέα παρενόχληση από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου σε συνέχεια όσων είχε πράξει τουρκική φρεγάτα προ ημερών 10 μίλια από την Κρήτη.

Ουσιαστικά η Τουρκία αντιμετωπίζει ως δική της ΑΟΖ μέρος τόσο της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ όσο και της ελληνικής ακόμα και το τμήμα εκείνο που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Αθήνας και Αιγύπτου, προκειμένου να εμποδίσει τη χαρτογράφηση από το γαλλικό ερευνητικό για τον EastMed.

Επιπλέον η Τουρκία διατυπώνει μια ρητορική περί έντασης που προκαλεί δήθεν η Ελλάδα με την εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να έχει δηλώσει από χτες ότι έχουν δοθεί εντολές στο τουρκικό ναυτικό, την αεροπορία και τον στρατό να απαντήσει προς αυτη την κατεύθυνση.

Εξωτερική πολιτική βασισμένη στη στρατιωτική ισχύ

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας αναγκάστηκε σήμερα να κάνει αναφορά σε όλο αυτό το κλίμα διαμηνύοντας προς την Τουρκία πως η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκφοβίζεται.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε παράδειγμα οξύμωρο τη διαμαρτυρία της Άγκυρας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών, «ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο», ενώ στέλνοντας αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία τόνισε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Δένδια έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι «βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Οι στιγμές είναι δύσκολες και οι προκλήσεις πολλές

«Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ ο κ. Δένδιας σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, θύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπουν κυρώσεις αν υπάρξει υποτροπή από πλευράς Άγκυρας.

Διαμάχη για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση όπου θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση περί καταψήφισης της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως τόνισε η Γαλλία δεν δεσμεύεται να συνδράμει την Ελλάδα στην υπεράσπιση της ΑΟΖ της ενώ και για την επικείμενη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι συνολικά η κυβέρνηση «δίνει χωρίς να παίρνει τίποτα» σε ότι αφορά τη στήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Για καιροσκοπισμό του κ. Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι πρωτίστως μια εθνική επιτυχία και δευτερευόντως μια επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.