Δημοσκόπηση – Δυνατό «καμπανάκι» για κυβέρνηση, καθήλωση για ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το κυβερνητικό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες, ενώ κάμψη καταγράφει η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού – Το 51% εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ ανησυχία προκαλούν οικονομία και πανδημία.

Τη σημαντικότερη κάμψη τής μέχρι στιγμής θητείας της, σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία, παρουσιάζει η κυβέρνηση στην έρευνα της Metron Analysis, η οποία διεξήχθη στον απόηχο των πολλαπλών κρίσεων του τελευταίου διμήνου.

Παρά το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια επίπεδα (30,8% έναντι 19,7%, με την αντίστοιχη εκτίμηση ψήφου να διαμορφώνεται στο 41,0% – 26,2%), οι αξιολογήσεις των επιδόσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εμφανίζονται αρνητικές σε όλα τα πεδία, με μοναδική εξαίρεση τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου το 67% τον αξιολογεί θετικά, και τη φορολογία, όπου καταγράφεται μία αύξηση των θετικών γνωμών στο 39%, έναντι 34% του Ιουλίου.

Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας

Τα μόνα κόμματα τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι το ΚΚΕ (5,1% έναντι 4,5%) και το ΜέΡΑ25 (4,1% έναντι 3,2%).

Με βάση αυτά, η ακινησία που παρουσιάζεται στο πολιτικό σκηνικό, συνδυάζεται με τα πρώτα ευρήματα τα οποία παραπέμπουν σε μια πιθανή ρευστότητα, δεδομένων κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων της έρευνας, όπως:

Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 54%, έναντι 39% των θετικών.

Οι θετικές γνώμες για τον Πρωθυπουργό υποχωρούν στο 43% έναντι 49% τον Ιούλιο και ενώ οι αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν το 50%.

Η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχωρεί επίσης κατά το ίδιο διάστημα, με τις θετικές απόψεις να καταγράφονται στο 47% και τις αρνητικές στο 52%. Μοναδικός κερδισμένος ως προς τη δημοτικότητα του εμφανίζεται ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Πρωθυπουργό.

Επιστροφή στην απαισιοδοξία

Ενδεικτικές της πολιτικοκοινωνικής ατμόσφαιρας η οποία καταγράφεται είναι οι διαθέσεις των πολιτών και οι αξιολογήσεις τους ως προς τα θέματα που τους απασχολούν.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 38% προς τη σωστή. Την ίδια στιγμή, ένα συντριπτικό ποσοστό (68%) τοποθετεί τον ορίζοντα της επιστροφής σε μια φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2022 και το 23% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μετά το 2021.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αξιολογούνται η οικονομία και η ακρίβεια σε ποσοστό 30%, η πανδημία με το ίδιο ποσοστό, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η ανησυχία για θέματα όπως η ανεργία, η παιδεία, το Μεταναστευτικό, κ.ά., με ποσοστά κάτω του 10%.

Ως προς τις προσδοκίες των πολιτών, η εικόνα η οποία διαμορφώνεται είναι απαισιόδοξη, με το 49% να εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν και μόλις το 25% να προβλέπει ότι θα βελτιωθούν και το 23% να πιστεύει ότι θα μείνουν αμετάβλητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει

Παρά την κάμψη της κυβέρνησης, αξιοσημείωτη είναι η παγιωμένη καθήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα. Οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται μόλις στο 14%, με τις αρνητικές να φτάνουν το 73%. Στην προσωπική αξιολόγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρνητικές κρίσεις είναι 71% και οι θετικές 19%, ενώ στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 38%, έναντι μόλις 16% του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση «κανένας» παραμένει η δεύτερη δημοφιλέστερη στο συγκεκριμένο ερώτημα, με ποσοστό 30%.

Ενα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας, το οποίο υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει και κάποια κινητικότητα στο πολιτικό πεδίο, είναι η χαμηλή συσπείρωση που καταγράφουν και τα δύο πρώτα κόμματα στον κεντρώο χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 47% και τη ΝΔ στο 64%.

Οι επιδόσεις των υπουργών

Στην αξιολόγηση των υπουργών, πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, με τις αυθόρμητες θετικές απαντήσεις να φτάνουν το 19%. Δεύτερος είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 14% θετικές αξιολογήσεις και ακολουθούν με ποσοστά κάτω του 10% οι Βασίλης Κικίλιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Χαρδαλιάς, κ.ά.

Σημειώνεται ότι στα ευρήματα δεν περιλαμβάνεται η αξιολόγηση και επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία ανακοινώθηκε την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της έρευνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk