Πέθανε σήμερα από καρκίνο ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί.

«Η Ντομινίκ Ταπί και τα παιδιά της με απέραντη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του συζύγου της και πατέρα τους, Μπερνάρ Ταπί, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 8:40 π.μ., ως αποτέλεσμα καρκίνου» αναφέρει η ανακοίνωσε της οικογένειας που μεταδόθηκε στο BFMTV.

«Έφυγε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τον αδελφό του, όλοι παρόντες στο κρεβάτι του» προσθέτει το κείμενο, ενώ όπως διευκρινίζεται «είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στη Μασσαλία, την πόλη της καρδιάς του».

Ο άνθρωπος που έζησε μια ζωή σαν βγαλμένη από ταινία.

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν τραγουδιστής στο Παρίσι το 1966. Για βιοποριστικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, άνοιξε ένα μαγαζί στο κεντρο του Παρισιού όπου πουλούσε τηλεοράσεις. Δύο χρόνια αργότερα το βγάζει προς πώληση και ξεκινά την εξαγορά και δημιουργία επιχειρήσεων.

Απασχόλησε για πρώτη φορά τα γαλλικά ΜΜΕ όταν το 1979 αγόρασε τα κάστρα του δικτάτορα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Jean -Bedel Bokassa, αφού πρώτα τον έκανε να πιστέψει ότι πρόκειται να κατασχεθούν από την γαλλική δικαιοσύνη. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε, οπότε και αναγκάστηκε και τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους.

Ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να εξαγοράζει πολλές επιχειρήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας. Κατάφερε όμως μέσα σε μια δεκαετία να ανήκει στους είκοσι πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.

Ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο

Το ταπεραμέντο του, ο άμεσος λόγος του, οι πολλές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, τον έκαναν πολύ δημοφιλή στους Γάλλους.

Tην ίδια περίοδο ιδρύει σχολές επιχειρήσεων για νέους ανθρώπους που είναι άνεργοι ή/και χωρίς ειδικότητα και καλλιεργεί το προφίλ του λαϊκού παιδιού που «τα κατάφερε» αλλά δεν ξεχνάει ποτέ την ταξική καταγωγή του.

Συχνάζει με σελέμπριτιζ, παρευρίσκεται σε πρεμιέρες ταινιών, συσχετίζεται με την αφρόκρεμα της Γαλλίας. Η φωτογραφίες του δε λείπουν ποτέ απο τις στήλες των περιοδικών.

Τα ακριβά γιοτ και η Μαρσέιγ

Ο Γάλλος μεγιστάνας ασχολήθηκε και με τα σπορ, δημιούργησε δικιά του ομάδα ποδηλασίας και κέρδισε τον γύρο της Γαλλίας το 1980.

Λίγα χρόνια αργότερα διέσχισε τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο με το υπερπολυτελές γιοτ του, το οποίο πούλησε στην συνέχεια για να εξοφλήσει τα χρέη του.

Ήταν πρόεδρος της Μαρσέιγ από το 1986 μέχρι το 1993 αλλά αποσύρθηκε όταν κατηγορήθηκε απο παίκτη της ομάδας για απόπειρα διαφθοράς.

Κρίθηκε ένοχος από την δικαιοσύνη και πέρασε σχεδόν 6 μήνες στην φυλακή.

Ήταν μια από τις πολλές φορές που βρέθηκε μπλεγμένος με την δικαιοσύνη για περιπτώσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και παραποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Αdidas

Το 1990 αγόρασε την εταιρεία Adidas για 1,6 δισεκατομμύρια φράγκα.  Δύο χρόνια αργότερα, ενώ ήταν υπουργός, ανέθεσε την πώληση σε θυγατρική της Crédit Lyonnais. Η εταιρεία πωλείται για 4,4 δισεκατομμύρια φράγκα.  Αλλά ο Ταπί πιστεύει ότι εξαπατήθηκε. Έλαβε αποζημίωση απο την εταιρεία  το 2008 περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017 αναγκάστηκε από την δικαιοσύνη να επιστρέψει το ποσό.

Πολιτική

Ο Μπερνάρ Ταπί δεν έμεινε φυσικά εκτός της πολιτικής αρένας. Ήταν σοσιαλδημοκράτης, άνθρωπος του λαού όπως έλεγε και η μεγαλύτερη του κόντρα ήταν με το ρατσιστικό, ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Έχει διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Μιτεράν και του Πιέρ Μπερεγκοβό.

Aν και σοσιαλδημοκράτης, το 2007 στήριξε ανοικτά τον Νικολά Σαρκοζί.

Το 2015 είχε δηλώσει πως θέλει να κατέβει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Εν τέλει το μετάνιωσε, δηλώνοντας πως: «Η ζωή με έχει χαλάσει.»