Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, απονεμήθηκε τελικά στην ταινία «Η νύχτα της φωτιάς» («Noche de fuego») της Μεξικάνας Τατιάνα Ουέσο, «για τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερά της μεταφέρει μια σκληρή πραγματικότητα σε ένα αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι και σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: πρόεδρος ο Μπάμπης Μακρίδης (σκηνοθέτης / σεναριογράφος) και μέλη οι Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Βαγγέλης  Ραπτόπουλος (συγγραφέας), Ντίνα Ιορντάνοβα (ιστορικός κινηματογράφου) και Τίτους Κρέγιενμπεργκ (διευθυντής παραγωγής ταινιών /executive producer).

Στη «Νύχτα της φωτιάς» παρακολουθούμε την ιστορία ενηλικίωσης τριών κοριτσιών σε μια απομονωμένη ορεινή πόλη του Μεξικού όπου ο κόσμος έχει μάθει να ζει υπό τον τρόμο των καρτέλ ναρκωτικών και της διαφθοράς της αστυνομίας. Σκληρή ταινία αλλά ψύχραιμη στην αντιμετώπιση του θέματος, η «Νύχτα της φωτιάς» έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών όπου και τιμήθηκε με μια ειδική μνεία στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».

 

Τα βραβεία των Νυχτών Πρεμιέρας απονεμήθηκαν  το περασμένο Σάββατο στον κινηματογράφο Ιντεάλ και αυτό σήμανε το τέλος των διαδικασιών του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας. Ωστόσο, οι προβολές  συνεχίζονται κανονικά σήμερα Κυριακή, ενώ προβολές θα υπάρξουν και αύριο Δευτέρα, καθώς το φεστιβάλ παρατείνεται για μια ημέρα.

 

Η βραβευθείσα με την Χρυσή Αθηνά ταινία μυθοπλασίας κέρδισε επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: «η Τατιάνα Χουέζο είναι μία σκηνοθέτιδα που μας οδηγεί σε έναν άγνωστο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς κανόνες, νόμους και ελπίδα, αλλά όχι έναν κόσμο χωρίς αγάπη»  αναφέρει χαρακτηριστικά  η επιτροπή στο σκεπτικό της.

 

Το τρίτο βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού αφορά το σενάριo και δόθηκε στον Ιάπωνα Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Εύθραυστη ισορροπία»: «το σενάριο συνδυάζει με ηθικό τρόπο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με γεγονότα που επηρεάζουν την πραγματική ζωή του δημιουργού του. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα γίνονται ολοένα πιο θολά  σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι αλληλεπιδράσεων.» (σκεπτικό επιτροπής).

Ντοκιμαντέρ

Αποτελούμενη από τους Μάρκο Γκαστίν (πρόεδρος) και Θανάση Καραγιάννη, Κάτριν Κίλγκαρντ, Νέο Μέντελ και Αρη Χατζηστεφάνου (μέλη), η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Faya Dahi» (Αιθιοπία/ Κατάρ) που πραγματεύεται το «Κχατ», μια πανάρχαια ναρκωτική συνήθεια για τους λαούς της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η οποία πλέον καθορίζει την οικονομία της Αιθιοπίας όντας το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραβεία Χρυσά Αθηνά καλύτερης ταινίας και ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από το έπαθλο των 2000 ευρώ.

 

Στο ίδιο τμήμα, ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία «Cow» της Αντρέα Αρνολντ, που περιγράφει την καθημερινότητα μιας αγελάδας, «μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας  μια αφυπνιστική εμπειρία».

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο των εφετινών βραβείων στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι το ότι η επιλογή του κοινού συνέπεσε με την επιλογή των κριτικών- κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.  Τόσο τα μέλη της φετινής επιτροπής της ΠEKK (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) όσο και οι θεατές που ψήφισαν για το βραβείο κοινού Fischer,  επέλεξαν την «Μεγάλη απόδραση» (Grosse Freiheit) του Σεμπάστιαν Μπάζε που πραγματεύεται την περίπτωση ενός ομοφυλόφιλου στη μεταπολεμική Γερμανία, όταν και όπου επί δεκαετίες ολόκληρες η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ποινικό αδίκημα. Στην ταινία παρακολουθούμε 20 χρόνια από την  ζωή του κεντρικού ήρωα (Φραντς Ρογκόφσκι), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι στη φυλακή.