Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των σεισμολόγων -τη στιγμή που χιλιάδες πολιτών αγωνιούν- προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά με αφορμή συζητήσεις που γίνονται για την πιθανότητα να δούμε σύντομα μεγάλους σεισμούς σε άλλες περιοχές πέραν της Κρήτης.

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχουν ανησυχήσει μερίδα επιστημόνων, καθώς από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.700 δονήσεις, ωστόσο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, χαρακτηρίζει συνηθισμένη την εν λόγω σεισμική ακολουθία, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά συναδέλφων του.

«Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, γιατί δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε για μια σεισμική ακολουθία και κάποιος συνάδελφος επιλέγει να μιλήσει για κάποιον άλλο χώρο για δικά του ενδιαφέροντα. Ξεσηκώνεται όλη η Ελλάδα και, ενώ υπάρχει δραστηριότητα στην Κρήτη, αρχίζουμε και συζητάμε μήπως κάνει σεισμό στη Θήβα, μήπως κάνει σεισμό δεξιά, αριστερά, επειδή ένας άνθρωπος αποφάσισε ότι έχει επιστημονικές ανησυχίες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Όπως είπε, έχει πάει «προσωπικά στην Θήβα. Στήσαμε με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένα φορητό δίκτυο για να παρακολουθούμε την σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους σταθμούς, από το καλοκαίρι και είδαμε ότι ο ρυθμός είναι χαρακτηριστικός, έχει μια τιμή γύρω στο 0,9 με κανονικότητα το 1. Τέτοιες σεισμικές ακολουθίες, που διαρκούν μήνες, ακόμα και χρόνο, έχουμε πάρα πολλές στην χώρα. Είναι συνηθισμένα, οπότε δεν ξέρω για ποιο λόγο ασχολούμαστε ακόμα με την Θήβα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χουλιάρας άσκησε δριμεία κριτική κατά ενός σεισμολόγου, λέγοντας πως «υπάρχει ένας που δεν συμφωνεί και ασχολείται όλη η Ελλάδα μαζί του».

«Ντρέπομαι για την επιστήμη μου…»

«Ντρέπομαι για την επιστήμη μου εδώ που φτάσαμε» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ ενοχλητικό, είναι παραπληροφόρηση και τίποτα άλλο. «Φανταστείτε την αγωνία των ανθρώπων, να ακούν για 6,5, Ρίχτερ, ενώ αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».

Επεσήμανε πως βεβαίως η περιοχή της Θήβας έχει ιστορικό παρελθόν, κάτι που συμβαίνει όμως και με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. « Δεν θα καθόμαστε να αναλύουμε την ιστορία της Ελλάδας κάθε φορά που έχουμε έναν σεισμό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολογούμαστε για έναν άνθρωπο που θέλει ασταμάτητα να μιλάει για σεισμούς» κατέληξε.