Όταν οι φίλοι και οι γνωστοί ρωτούν τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα τι τον κρατά ξύπνιο τα βράδια έχει έτοιμη την απάντησή του. Με αρκετή δόση χιούμορ λέει «η γκρίνια της Λίνας». Η Λίνα είναι η σύζυγός του, πρόκειται για μια αξιόλογη γυναίκα με χιούμορ που όταν διαβάσει αυτό, ελπίζω να κατανοήσει και το χιούμορ του συζύγου της.

Όταν όμως τον ρωτούν από το περιοδικό Global Finance, «τι τον κρατάει ξύπνιο τις νύχτες», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στην κρίση χρέους το 2010, δύο ζητήματα, λέει, μπορεί να τον προβληματίσουν.

Πρώτον, ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα. Οι υπόχρεοι σε ευάλωτους τομείς θα μπορούσαν να «χτυπηθούν» μετά την πλήρη κατάργηση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ κράτους και τραπεζών είναι ανησυχητική. Αυτοί οι κίνδυνοι προστίθενται στους υφιστάμενους, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Δεύτερον, όπως τόνισε, η απότομη αύξηση του δείκτη δημοσίου χρέους καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέα αρνητικά εξωτερικά σοκ.


***

Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα

Την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη και αναμνηστική δόση του εμβολίου και έχουν σπεύσει υγειονομικοί αμέσως να κλείσουν τα ραντεβού τους καθώς και άτομα άνω των 60 (ανάμεσά τους και πολιτικοί που είχαν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο), μαθαίνω ότι το 58,47% των Ελλήνων έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και το 61,2% τη μία δόση. Οι ειδικοί μου λένε ότι στα ποσοστά αυτά θα πρέπει κανείς να υπολογίσει το 12% που είναι παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν κάνουν εμβόλιο και ένα 4% που είναι συνάνθρωποί μας που έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει αντισώματα και δεν χρειάζονται αυτή την στιγμή εμβόλιο. Μου λένε επίσης ότι τους αρνητές του εμβολίου τους υπολογίζουν στο 20- 25% του πληθυσμού. Ποσοστό αρκετά μεγάλο, αν και στην κυβέρνηση μου λένε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ίδια σε αναλογία πληθυσμού με αυτά των ΗΠΑ. Ωστόσο έχει σημασία και τούτο:

***
Τα 6 δισ. εμβόλια για τον πλανήτη

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν χορηγηθεί σε όλο τον πλανήτη 6.027.000.000. Και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιασθεί το 34% του πληθυσμού της γης. Με μία δόση το 45,89%. Δηλαδή πλησιάζουμε παγκοσμίους τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού της γης πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μέρα ερχόμαστε παγκοσμίως προς το τέλος της πανδημίας

***
Το σχέδιο δράσης των υπουργών

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Πέραν των νομοσχεδίων που θα συζητηθούν όπως αυτό της προστασίας του καταναλωτή και το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό στον αθλητισμό και τα φορολογικά κίνητρα, θα ζητηθεί μαθαίνω από όλους τους υπουργούς να παρουσιάσουν το σχέδιο δράσης του υπουργείου τους για τι 2022. Και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης για όλη την κυβέρνηση για το 2022. Τι σημαίνει αυτό; Κατά μία εκδοχή πρόκειται για κίνηση ενόψει εκλογών μέσα στο 2022, αλλά κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τις δράσεις στο 2022 θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για να μπορέσει ο κάθε ένας να κάνει τις παρατηρήσεις του.

***
Ο Πολάκης, ο Τσιόδρας και η ιατρική

Είναι δυνατόν, θα πείτε; Να λέει ο Πολάκης από το βήμα της Βουλής με το γνωστό του ύφος ότι δεν θα τον μάθει ιατρική ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας; Τόσο χαμηλά τέλος πάντων έπεσε το επίπεδο στη Βουλή; Ενας γιατρός να απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο σε έναν καθηγητή της Ιατρικής Σχολής λέγοντάς του ότι δεν θα τον μάθει αυτός ιατρική; Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Έτσι άναψαν τα αίματα για άλλη μια φορά στην Ολομέλεια της Βουλής με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να συγκρούεται για την αναγκαιότητα των εμβολίων και την χρησιμότητα των μονοκλωνικών θεραπειών με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη. Ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να εγκρίνει τις θεραπείες μονοκλωνικών προκειμένου να «προμοτάρει» τα εμβόλια ενώ ισχυρίστηκε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 6.000 ασθενείς. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα του μάθει ιατρική ο κ. Τσιόδρας. Από την άλλη πλευρά ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως ο κ. Πολάκης εισηγούταν την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο όμως ανακλήθηκε ως επικίνδυνο ενώ κάλεσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τον επικίνδυνο λαϊκισμό.

***
Τα βραβεία του κ. Τσίπρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με επιστολή του προς τους Προέδρους έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις τιμητικές του βραβεύσεις για την υλοποίηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την επιθυμία του να δοθεί το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε ένα Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του κάθε Πανεπιστημίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1.000 ευρώ ανά έτος. Οι διαδικασίες κρίσης ως προς την καλύτερη διπλωματική και αν θα είναι προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή διπλωματική, θα είναι, προφανώς στην απόλυτη ευθύνη του κάθε Τμήματος.

***
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία

Για να ξέρετε ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφιστεί η συμφωνία εκτός και αν αλλάξουν τα άρθρα 2 και 18. Κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός της συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ. Στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε δικαιολογίες για να καταψηφίσει την ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία…»


***

ΝΔ για την εξαγορά βουλευτών του Καμμένου

Την αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν οι τηλεοπτικές δηλώσεις Καμμένου ότι όταν ήρθε προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών εξαγοράστηκαν οι βουλευτές του. Το ΚΙΝΑΛ ζητεί εξηγήσεις, ενώ η ΝΔ καλεί τον κ. Τσίπρα (που ήταν τότε Πρωθυπουργός) εάν επιβεβαιώνει τα όσα είπε ο κ. Καμένος ή εάν τον συκοφαντεί ο πρώην συγκυβερνήτης του.

***
Ο Γ. Παπανδρέου δεν αναμειγνύεται στις εσωκομματικές εκλογές

Τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ διαψεύδει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το ΚΙΔΗΣΟ, οι φήμες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πίσω από υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής ή και για υπόγειες διαδρομές μεταξύ τους «ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

***
Με νέα σύνθεση στις διερευνητικές

Στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας . Η ελληνική πλευρά θα μεταβεί στην Άγκυρα με νέα σύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Διερευνητικές Επαφές θα συμμετέχουν και δύο νέα πρόσωπα. Ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Χάρης Λαλάκος, που είχε υπηρετήσει σε Λευκωσία, Άγκυρα και Ουάσιγκτον, καθώς και η Λιλή Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Σας υπενθυμίζω ότι στις 16 Μαρτίου είχε ολοκληρωθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα.

***
Παρέλαση μόνον για εμβολιασμένους

Επειδή γίνεται τούτες τις ημέρες συζητήσεις για το εάν θα επιτραπεί ή όχι (που τελικά θα επιτραπεί) η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, σας πληροφορώ ότι χθες υπήρξε παρέλαση και μάλιστα στρατιωτική στην Κύπρο με την ευκαιρία της 61ης επετείου της ανεξαρτησίας της. Η κυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε τους πολίτες να την παρακολουθήσουν με την προϋπόθεση ότι θα ήταν εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού και σ΄όλη τη διάρκειά της να φορούν μάσκες. Δηλαδή, με δυο λόγια, παρέλαση μόνον για εμβολιασμένους.

***
Επική απάντηση του υπουργού Άμυνας στον Τατάρ

Ενοχλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ από την στρατιωτική παρέλαση που έγινε στη Λευκωσία, λέγοντας πως τέτοιες ενέργειες είναι επιθετικές. Αυτός που πριν από λίγες εβδομάδες έκανε στα κατεχόμενα παρέλαση παρουσία του Ερντογάν και ολόκληρου σχεδόν του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου με άρματα μάχης, με μαχητικά να σχηματίζουν το μισοφέγγαρο στον ουρανό της Κύπρου και με επίδειξη οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι απάντηση στον Τατάρ έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση: «Στην κατεχόμενη Κύπρο τα τουρκικά άρματα μάχης είναι πολύ περισσότερα από το σύνολο των αρμάτων μάχης της Μεγάλης Βρετανίας».

***
Χρυσή εσωκομματική μεταγραφή

Μεταγραφές δεν γίνονται μόνον από κόμμα σε κόμμα, αλλά και από ομάδες του ιδίου κόμματος. Μαθαίνω λοιπόν ότι υπουργός που ανήκει (ή τέλος πάντων που ανήκε) στο λεγόμενο «σαμαρικό μπλοκ» έκανε την κίνηση ματ στις μεταγραφές και συμπεριέλαβε στους συνεργάτες του στο υπουργείο έναν ακραιφνή Καραμανλικό που είχε υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις. Σου λέει καλές οι ομάδες αλλά όταν έρθουν οι εκλογές κάποιος πρέπει να τις διαχειριστεί.

***
Γιατί σβήνουν νωρίς τα φώτα στο Οικονομικών

Εδώ και δύο νύχτες τα φώτα στο υπουργείο Οικονομικών κλείνουν νωρίς. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας φεύγει από το γραφείο του νωρίς και βιαστικός. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πού πάει τις νύχτες ο υπουργός Οικονομικών; Τη μία νύχτα πήγε μαζί με την κόρη του Βάσια (που πάει στην Γ Γυμνασίου) σινεμά και είδαν Τζέημς Μποντ, την ταινία «No Time to die». Ο κ. Σταικούρας είναι φανατικός λάτρης των ταινιών του μυστικού πράκτορα 007, δεν έχει χάσει ταινία του. Την άλλη νύχτα που έφυγε νωρίς από το γραφείο του πήγε στο Ηρώδειο μαζί με τη γυναίκα του Άρτεμις για να απολαύσουν Sting που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Αυτοί ήταν οι λόγοι που ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε νωρίς τα φώτα από το γραφείο του.