Στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε το «κλείσιμο» του αμερικανικού κράτους, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο προσωρινού προϋπολογισμού.

Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο πιστώσεων που θα διατηρήσει την κυβέρνηση σε ισχύ έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η διορία για τη κυβέρνηση έληγε τα μεσάνυχτα, της Πέμπτης προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο ορισμένων ομοσπονδιακών επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή του μέτρου, ο Μπάιντεν είπε ότι «καλύπτει κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες του έθνους». Πρόσθεσε ωστόσο ότι, «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε».

Η Γερουσία Σώμα ενέκριναν τη νομοθεσία χρηματοδότησης νωρίτερα την Πέμπτη. Η Γερουσία το ψήφισε με 65-35 ψήφους, καθώς και οι 50 Δημοκρατικοί το υποστήριξαν και 15 Ρεπουμπλικάνοι προσχώρησαν μαζί τους.

Εν συνεχεία η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο με διαφορά 254-175. Κάθε Δημοκρατικός εκπρόσωπος και 34 Ρεπουμπλικάνοι το υποστήριξαν.

Το ψήφισμα θα καθορίσει τις δαπάνες σε τρέχοντα επίπεδα μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ οι νομοθέτες θα διαθέσουν ένα σχέδιο χρηματοδότησης για ολόκληρο το έτος. Η νομοθεσία περιλαμβάνει χρήματα για την ανακούφιση από τυφώνες και την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων.

Το κλείσιμο της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων και σε αναστολή ορισμένων υπηρεσιών. Η καθυστέρηση της χρηματοδότησης θα μπορούσε να δημιουργήσει ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των προσπαθειών των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας – αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει ότι το κλείσιμο θα έχει μικρή επίδραση στις λειτουργίες της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα. Οι νομοθέτες πρέπει ακόμη να αυξήσουν ή να αναστείλουν το ανώτατο όριο του χρέους πριν από τις 18 Οκτωβρίου για να αποτρέψουν μια πιθανή αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ που θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομική ζημιά και πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση και να αναστείλουν το ανώτατο όριο χρέους στο πλαίσιο του ίδιου νομοσχεδίου. Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας μπλόκαραν τη νομοθεσία, παρόλο που η παράταση του ανώτατου ορίου δεν επιτρέπει νέες δαπάνες . Η έγκριση θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του.