Σήμερα θα αρχίσω με μια απόφαση σταθμό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια απόφαση της Ουνέσκο με την οποία καλεί επιτακτικά, αυτή την φορά, τη βρετανική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα διεκδικεί νόμιμα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η Ουνέσκο ψηφίζει ομόφωνα ένα αυστηρό κείμενο με την μορφή απόφασης η οποία αφορά συγκεκριμένα στην ξεκάθαρη στήριξη του αγώνα της ελληνικής πλευράς για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Στο κείμενο της απόφασης της Ουνέσκο εκφράζεται επίσης η ανησυχία της για το γεγονός ότι η Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι κλειστή για το κοινό, εξαιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της.

***
Να σημειώσω εδώ ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών περιλαμβάνεται συνεχώς στις αποφάσεις της Ουνέσκο πάντοτε όμως ως σύσταση από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη. Δεν είχε ωστόσο υπάρξει στο παρελθόν απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής που να εντοπίζει αυστηρά στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο θέτει πλέον ως διακυβερνητικό και να καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει εκφράζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος εκκρεμεί εδώ και τόσα χρόνια. Εδώ θέλω να υπενθυμίσω τα λόγια της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη λίγο πριν πεθάνει: «Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα, προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα εγώ θα ξαναγεννηθώ».

***
Ο Άδωνις προειδοποιεί για την παρέλαση

Δεν θα υπάρξει γενική απόφαση σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «κόκκινο». Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις παρελάσεις για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» θα ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις περιοχές που είναι στο «πράσινο» θα ισχύσουν στο «πράσινο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να ξέρετε ότι στο επίπεδο 4 (δηλαδή «κόκκινο») του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

***
Θετική στον ιό η Μαριέττα Γιαννάκου με ήπια συμπτώματα

Θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είναι εμβολιασμένη και με τις δύο δόσεις. Δεν γνωρίζει, λέει πως κόλλησε και υποθέτει πως το πιθανότερο είναι να «συναντήθηκε» με τον ιό σε κάποια εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα. Δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς αφενός είναι εμβολιασμένη και αφετέρου τα συμπτώματα που έχει είναι ήπια.

***

Το ΝΑΤΟ και η συμφωνία με τους Γάλλους

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times (στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum) γιατί υπήρχε «ανυπομονησία» (τη λέξη anxiety χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος) για αυτή τη συμμαχία αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ. Απάντησε λοιπόν ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο πετυχημένη συμμαχία που έχει υπάρξει. Και εξήγησε μάλιστα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του. Αφού ξεκαθάρισε πως υποχρέωσή του είναι να υπερασπιστεί την πατρίδα είπε ότι πρόκειται για μια στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές»

***
Το 25ο γαλλικό αεροσκάφος

Πέραν των 24 Rafale, καινούργιων και μεταχειρισμένων τα οποία θα εντάσσονται ένα κάθε μήνα στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, έρχεται και ένα άλλο αεροσκάφος, το 25ο από την Γαλλία, το οποίο θα ενταχθεί στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι αεροσκάφος VIP, τρικινητήριο τζετ, ολοκαίνουργιο και… τζάμπα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος Falcon 7x που αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, οι πληροφορίες το θέλουν να βάφεται στην Γαλλία με τα ελληνικά χρώματα, δηλαδή βάφεται η ουρά του με το εθνόσημο, τοποθετείται σε αυτό το σήμα της Πολεμικής Αεροπορίας και το «Ελληνική Δημοκρατία» (στα ελληνικά και στα αγγλικά) και σε λίγες ημέρες αναμένεται να προσγειωθεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα (για να αρχίσει η εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας).

Όπως εξηγούν από το Μέγαρο Μαξίμου, το γαλλικό VIP κυβερνητικό αεροσκάφος έρχεται ως παροχή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου η κατασκευάστρια εταιρία Dassault να εξοφλήσει μια εναπομείνουσα υποχρέωσή της για αντισταθμιστικά οφέλη που εκκρεμεί από το 2000. Δηλαδή από την αγορά των Mirage- 2000 και όχι από τα Rafale. Πιθανόν να πείτε, δεν μας φτάνουν τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη θέλουμε και τέταρτο; Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πωλήσει το πιο σύγχρονο από τα τρία και το πιο ακριβό, ένα Gulfstream G5, που μπορεί να πραγματοποιεί και υπερατλαντικά ταξίδια. Είναι και το μοναδικό αεροσκάφος που αγόρασε η πολιτεία, εδώ και 20 χρόνια ενώ τα άλλα δύο τύπου Εμπραέρ, τα αποκτήσαμε δωρεάν ως αντισταθμιστικά οφέλη από την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ που προσαρμόστηκαν σε βραζιλιάνικα αεροσκάφη. Άλλωστε το Gulfstream είναι το μοναδικό από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη που μπορεί να πιάσει κάποια λεφτά.

***
Καμιά ανοχή στη βία και στον φασισμό

Είναι όντως αποκρουστικό να βλέπεις νέους ανθρώπους να χαιρετούν σε…. απευθείας μετάδοση με ναζιστικούς χαιρετισμούς ή άλλους που ομνύουν στον «ελληνικό εθνικισμό», χωρίς να είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάνε. Είναι επίσης αποτρόπαιο και απογοητευτικό να βλέπεις νέα άτομα με κουκούλες, να στήνουν οδοφράγματα έξω από τα σχολεία, να ζωγραφίζουν τον αγκυλωτό σταυρό στους τοίχους , να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε βάρος άλλων παιδιών, αστυνομικών και δημοσιογράφων. Είναι σίγουρα εγκληματικές οι εικόνες με τους σουγιάδες και τις σιδηρογροθιές που βρέθηκα πάνω τους που θύμιζαν άλλες εποχές φασιστικής βίας. Και ίσως όλοι αυτοί οι νεαροί ταραξίες στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, ή στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς να λησμονούν ότι η Χρυσή Αυγή δεν υφίσταται πλέον, βρίσκεται στην φυλακή καταδικασμένη για εγκληματικές ενέργειες. Η Φώφη Γεννηματά μετά την επίσκεψή της στο Σκοπευτήριο Καισαριανής ζήτησε να μην υπάρξει καμία ανοχή στη βία και στον φασισμό.

***
Τα παράπονα των Ολυμπιονικών

Αυτή τη φορά η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής γέμισε με Ολυμπιονίκες. Ο λόγος; Η Βουλή θέλησε να τιμήσει τους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Τόκιο, οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους απηύθυναν έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό: «Αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας και κλιματικής κρίσης, χαρίσατε στον ελληνικό λαό μεγάλες χαρές και υπερηφάνεια, στέλνοντας παράλληλα, μηνύματα αντοχής, επιτυχίας και αισιοδοξίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Όταν ο Πετρούνιας μίλησε οι πάντες μέσα στην αίθουσα άκουγαν με προσοχή: «Κάνω έκκληση σε όλους! Στηρίξτε τον αθλητισμό! Κόβουμε τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας και ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά. Ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή με αλλαγές στον αθλητικό νόμο αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη στήριξη όχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας

Η Ελισάβετ Τελτσίδου, που είναι αθλήτρια του τζούντο τάραξε τα νερά: «Είμαι», είπε «25 ετών εν ενεργεία αθλήτρια και δεν έχω επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό δεν βοηθά τους αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό. Είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον αθλητισμό, να επανέλθουν τα προνόμια για να επιβραβεύονται! Ακόμα και εγώ που έχω δυνάμεις να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς, οι σκέψεις για το μέλλον μου με απομακρύνουν από αυτούς τους στόχους».

***
Τα 61 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σήμερα 1η Οκτωβρίου η Κύπρος γιορτάζει, τιμά την 61η επέτειο της ίδρυσής της με τις συμφωνίες της Ζυρίχης του 1960. Αναμένεται να υπάρξει στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία και την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που θα καταθέσει και στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Μαζί του και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Αν κάποιοι ρωτάνε εάν θα αποσταλούν στην Κύπρο F-16 για να μετάσχουν στην παρέλαση, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Υπάρχουν άλλες ευκαιρίες να αποσταλούν ελληνικά μαχητικά στην Κύπρο, έλεγε ο υπουργός Άμυνας και εννοούσε τις στρατιωτικές ασκήσεις, όπου η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σημαντική. Στην παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:00 επί της Λ. Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα, καθώς και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς. Πριν από την έναρξη της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα γίνει η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

***
Ο Κυρανάκης στην κορυφή του Ολύμπου

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης σπανίως εμφανίζεται στα ΜΜΕ. Τι κάνει λοιπόν; Μαθαίνω ότι ο κ. Κυρανάκης, αυτές τις ημέρες, έκανε μία επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, όπου εντυπωσιάστηκε με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων κομάντος και εν συνεχεία θέλησε να ανέβει ψηλότερα από κάθε Ελλην. Πραγματοποίησε ανάβαση στον Όλυμπο και στην ψηλότερη βουνοκορφή τον Μύτικα.

***
Ο απρόσκλητος και φασαριόζος Peanut

Ένα απρόσμενο περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ. Στο βήμα βρισκόταν ο πρωθυπουργός όταν ακούστηκε ένα δυνατό γαύγισμα, που αιφνιδίασε ομιλητές αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία παύση και σχολίασε χαμογελώντας: «αυτός είναι ο σκύλος τον οποίο πρόσφατα υιοθετήσαμε και ο οποίος ενίοτε είναι λίγο φασαριόζος. Αλλά είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει σε συνέντευξη Τύπου. Συνήθως μας υποδέχεται στην πόρτα και είναι πιο ευγενής».