O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει τη Δευτέρα για το εάν θα εγκρίνει ή όχι την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19, πιθανότατα όμως δεν θα προσδιορίσει σε ποιους πρέπει να χορηγηθεί, αναφέρει το Reuters.

«Στις 4 Οκτωβρίου ο ΕΜΑ θα ανακοινώσει τη γνωμοδότησή του σχετικά με την ανάγκη χρήσης της ενισχυτικής δόσης της Pfizer στον γενικό πληθυσμό» δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού Έμερ Κουκ σε συνάντησή της με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Δεν υπάρχει ανάγκη αναμνηστικής δόσης για τον γενικό πληθυσμό, βλέπουμε όπως κάποια πτώση της αποτελεσματικότητας, ειδικά στους ηλικιωμένους» φέρεται να είπε η Κουκ στη συνάντηση.

Εφόσον ο ΕΜΑ δώσει το πράσινο φως, η ΕΕ θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ που έχουν ήδη εγκρίνει τον αναμνηστικό εμβολιασμό, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο η επιπλέον δόση είναι αναγκαία.

Η Ελλάδα και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δρομολογήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, μια πρακτική που σύμφωνα με την Κομισιόν ενέχει νομικούς κινδύνους.

Η ενδεχόμενη έγκριση θα προσέφερε νομική κάλυψη στις κυβερνήσεις και θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες-μέλη να κάνουν το ίδιο.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα έχει γενικό μόνο χαρακτήρα, εστιαζόμενη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν αναμένεται να προσδιορίζει ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα ήταν σκόπιμο να λάβουν τρίτη δόση.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με τη γραμμή που ακολουθείται για εμβόλια άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο τέτανος.

Η απουσία συγκεκριμένων συστάσεων θα επέτρεπε στις χώρες-μέλη να προσαρμόζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις εθνικές ανάγκες χωρίς το ρίσκο της παραβίασης των κατευθύνσεων του ΕΜΑ, κάτι που θα αύξανε το νομικό ρίσκο.

Ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι μέχρι τότε δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να εγκρίνει ή μη τις αναμνηστικές δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αγοράσει αρκετά εμβόλια για αναμνηστικές δόσεις. Βάσει συμβολαίου είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τη Pfizer για 900 εκατ. δόσεις που θα παραδοθούν από του χρόνου με οψιόν για αγορά ακόμα 900 εκατ. δόσεων.

Δεδομένου ότι το 75% των ενήλικων Ευρωπαίων έχουν εμβολιαστεί, οι επιπλέον δόσεις πιθανότατα θα χρειαστούν μόνο ως αναμνηστικές δόσεις.