«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση «καταψηφίζει το νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την κοινωνική προστασία, που περιέχει μόνο θετικές ρυθμίσεις για τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τους εργαζόμενους γονείς», προσθέτοντας πως «ακόμα και η κακόπιστη αντιπολίτευση έχει όρια».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα ‘Κυψέλη’ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, ‘Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία’ και άλλες διατάξεις».

Αναλύοντας τις έξι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι για τις περισσότερες εξ αυτών προβλέπεται χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ), γεγονός που σημαίνει – όπως είπε – ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία τους».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε τα εξής:

– «Πρώτον, προάγει την παιδική προστασία και την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης στις δομές φύλαξης των παιδιών, θεσπίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους φορείς και κυρώσεις σε βάρος αυτών που παρανομούν.

– Δεύτερον, περιλαμβάνει προβλέψεις για την προσχολική αγωγή, μέσω του  προγράμματος ‘Κυψέλη’, που αναμορφώνει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εισάγει μηχανισμό πρώιμης ανίχνευσης νοητικών δυσκολιών, με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.

– Τρίτον, ενθαρρύνει την αποϊδρυματοποίηση μέσα από τη δημιουργία Ξενώνων Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία.

– Τέταρτον, προωθεί τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας». Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «στον τομέα αυτό, είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς όμως τις ενισχύσαμε, με ένα σχέδιο που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα».

– «Πέμπτον, εισάγει τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, ικανοποιώντας ένα  πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ώστε και στον τομέα αυτό η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη.

– Έκτον, θεσμοθετεί το πρόγραμμα ‘Νταντάδες της Γειτονιάς’ , ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα καλύψει τις ανάγκες πολλών οικογενειών».

Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς οι ανάλγητοι θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, θέσαμε σε λειτουργία το Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, διευρύναμε το 2020 τον αριθμό των ωφελούμενων με επιδοτούμενη πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετατρέψαμε το ‘Στέγαση και Εργασία’ από πρόγραμμα σε μόνιμη δημόσια πολιτική».

Και προσέθεσε πως «είναι πολλά τα μέτρα, για να κρυφτούν σε έναν μικρόψυχο αντιπολιτευτικό λόγο. Είναι εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική, που την ζουν στην καθημερινότητά τους όλοι οι ωφελούμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για «πολιτικό ερασιτεχνισμό και μικροψυχία» της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανούς Φωτίου, που είπε ότι το κόμμα της θα καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ περιέχει «μόνο θετικές διατάξεις», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «που αναβαθμίζουν την κοινωνική προστασία».

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων, που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού», ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει ρύθμιση για όσους εργάζονταν με μισθωτή εργασία, άφησε αρρύθμιστο το υπόλοιπο καθεστώς και άφησε να λειτουργούν παράλληλα οι freelancers και οι μισθωτοί, ενώ διευκόλυνε τους πρώτους με το ν. 4709/17 (άρθρο 55), με τον οποίο έκανε πιο ελκυστικό τον Τίτλο Κτήσης και «έκλεινε το μάτι προς την πλευρά των ελεύθερων συνεργατών».

Τέλος, επανέλαβε ότι στην υπόθεση της e-food, «ήμασταν και είμαστε απέναντι σε τέτοιες  αθέμιτες πρακτικές – και αυτό να το ξέρουν οι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Άλλο η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο οι αθέμιτες πρακτικές, που παρακάμπτουν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ νομοθετεί ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, λανθασμένο και βλαπτικό»

Για ένα «ατεκμηρίωτο, αντιεπιστημονικό και βλαπτικό» πλαίσιο προσχολικής αγωγής για παιδιά 0-4 ετών, το Πρόγραμμα «Κυψέλη», που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί, έκανε λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι η ΝΔ, με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», «υπονομεύει τους οργανωμένους Β/Ν σταθμούς, δημιουργεί βρέφη δύο ταχυτήτων – αυτά στις Νταντάδες που θα στοιχίζουν πιο φθηνά στο κράτος και εκείνα στους Β/Ν που θα στοιχίζουν πιο ακριβά», ενώ οι άνεργες μητέρες, όπως είπε, «κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα vouchers». 

Η κυρία Φωτίου προσέθεσε ότι ο ζωτικής σημασίας θεσμός του Προσωπικού Βοηθού αναπήρου δεν νομοθετείται, αλλά «παραπέμπεται σε πιλοτικό πρόγραμμα μόνο για 2.000 αναπήρους μέχρι το 2025». 

«Η ΝΔ ζητεί ‘λευκή επιταγή’ από τη Βουλή, για να διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με τους ‘ημετέρους’. Δεν θα της τη δώσουμε», υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου. 

Ως προς τον θεσμό του υπεύθυνου αναφοράς κακοποίησης ανηλίκου αλλά και ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και αναπήρων, που διαβιούν σε κάθε είδους δομές φροντίδας, ανέφερε η κυρία Φωτίου, αυτός αφορά χιλιάδες δομές και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. «Είναι όμως ανεφάρμοστος, διότι δεν υπάρχουν οι Κοινωνικοί Σύμβουλοι που θα ελέγξουν τους υπεύθυνους των δομών. Από την άλλη», προσέθεσε, αν ο υπεύθυνος αναφοράς κακοποίησης προέρχεται από μέσα από τη δομή, «θα υφίσταται μεγάλες πιέσεις και δεν θα μπορεί να αναδεικνύει την κακοποίηση. Προτείνουμε να ανατεθεί η αρμοδιότητα αυτή σε εξωτερική ομάδα, που θα ελέγχει έναν αριθμό δομών, έχοντας συνεχή επαφή με τους ωφελούμενους».

Τέλος, για τις διατάξεις για την αναδοχή και υιοθεσία και την αποϊδρυματοποίηση η Θ. Φωτίου επισήμανε πως πρόκειται κυρίως για τροποποιήσεις του «εμβληματικού νόμου 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ», οι οποίες «επιτρέπουν σε άτομα ηλικίας 75 χρόνων να γίνονται ανάδοχοι εφήβων 15 χρονών, που συνήθως προέρχονται από ιδρυματικό ή κακοποιητικό περιβάλλον» και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αδύνατον».

«Άνθρακες, δυστυχώς, ο θησαυρός του εμβληματικού νομοσχεδίου», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι το κόμμα της «καταψηφίζει επί της αρχής».

ΚΙΝΑΛ: «Το κοινωνικό κράτος της ΝΔ περιορίζεται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων»

«Με εμβαλωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η ηυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα για την κοινωνική προστασία», υποστήριξε στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι με το νομοθέτημά της, η Νέα Δημοκρατία:

«Εισάγει κατ’ αρχήν θετικές προβλέψεις και σημαντικούς θεσμούς στην έννομη τάξη της χώρας, δυστυχώς όμως με σοβαρά κενά στη νομοθέτηση και υστέρηση στη χρηματοδότηση των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Θεσμοθετεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, χωρίς να το εντάσσει σε μια συνολική πολιτική προστασίας της οικογένειας.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος ‘ΚΥΨΕΛΗ’ για την προσχολική αγωγή, δεν συζητείται και ψηφίζεται από τη Βουλή, αλλά θα καθοριστεί με πέντε (5) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή και μας ζητάει να δώσουμε λευκή επιταγή στον Υπουργό Εργασίας!

Θεσμοθετεί τον απαραίτητο θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, αλλά, στην πιλοτική εφαρμογή του (2022-2024), ο νέος θεσμός θα καλύψει μόλις 2.000 ΑμεΑ σε σύνολο 1 εκ. ΑμεΑ. Επιπλέον, στην καθολική του εφαρμογή, δεν ορίζονται στο νομοσχέδιο οι πόροι που θα διοχετευθούν για τη στήριξη του θεσμού. Άγνωστο αν είναι επαρκείς οι πόροι ή ο νέος θεσμός θα αποδειχθεί ‘πουκάμισο αδειανό’.

Αντί της κατ’ οίκον υποστήριξης στη φύλαξη βρεφονηπιακής και παιδικής ηλικίας, στα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με πρώτο ρόλο και συντονισμό από την τοπική αυτοδιοίκηση, επιλέγει τις ‘Νταντάδες της γειτονιάς’ (όρος σεξιστικός), χωρίς σαφή κριτήρια για τους ωφελούμενους και χωρίς κοστολόγηση του έργου.

Αποδεικνύει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την καλή νομοθέτηση. Φέρνει νύχτα σωρεία τροπολογιών με δεκάδες άρθρα, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ την ίδια ώρα τις συζητά και τις προπαγανδίζει στα φίλια μέσα ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά την κακή νομοθέτηση της Κυβέρνησης, ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση: καταψηφίζει όσα άρθρα θεωρεί προβληματικά, υπερψηφίζει τα θετικά και καταθέτει προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, κατέθεσε δέσμη έξι τροπολογιών για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία, τις οποίες αρνήθηκε η Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Μουλκιώτης.