Τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τη χορήγηση επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές προβλέπει ρύθμιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τις φορολογικές και άλλες οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το άρθρο 8, τον ειδικό λογαριασμό θα διαχειρίζεται ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και θα χρηματοδοτείται με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στις διατάξεις προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θα παρέχεται και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το ίδιο άρθρο προβλέπεται και η επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με τον ίδιο τρόπο όπως αυτόν της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων, τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος της ενίσχυσης και τη χρονική περίοδο της παροχής, το άρθρο του νομοσχεδίου παραπέμπει στην έκδοση κοινών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την ψήφιση της ρύθμισης οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στους λογαριασμούς την επιδότηση των 9 ευρώ ανά μήνα.