Αντιμέτωποι με μια δεύτερη δύσκολη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους βρίσκονται οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη, στον απόηχο της ισχυρής δόνησης, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία έπληξε το νησί το πρωί της Δευτέρας.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δεκάδες δονήσεις, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, με τους κατοίκους να αγωνιούν.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφέρθηκε στην πορεία του φαινομένου, αλλά και στις επιπτώσεις που είχε το χτύπημα του Εγκελάδου.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει» είπε ο κ. Τσελέντης στο MEGA και σημείωσε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες.

Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει το να αρχίσουν οι επισκευές.

Οι ζημιές, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλες καθώς καταγράφηκε -για πρώτη φορά στη χώρα- τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα» σημείωσε και επεσήμανε πως είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

Πώς θα συνεχιστεί το φαινόμενο

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αναφέροντας πως «η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά στους πολίτες που παραμένουν σε σκηνές, τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Ανησυχία για τη Θήβα

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την αγωνία των σεισμολόγων και για τη Θήβα, όπου καταγράφεται επίσης μεγάλη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι «θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ»» είπε.