Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζουν ανησυχητικές τάσεις έξαρσης του κορωνοϊού τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Βουλή σημειώνοντας ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται έξαρση βαρέων αλλά και ηπιότερων νοσηλειών.

Έξαρση βαρέων και ηπιότερων νοσηλειών

«Όπου υπάρχει μικρότερη εμβολιαστική επίδοση οι περιοχές αυτές δείχνουν τάση για νέο κύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια περίοδο που οι περισσότερες περιοχές είναι εκεί που ανέμεναν οι επιστήμονες, κάποιες συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική επίδοση έχουν άλλα αποτελέσματα. Δεν μιλάω μόνο για έξαρση κρουσμάτων. Είναι οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση βαρέων αλλά και ηπιότερων νοσηλειών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ο υπουργός Υγείας αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει αν θα ενεργοποιηθούν τοπικά lockdown.

Δεν είναι πανάκεια

Επιπλέον ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε τροπολογία που θα εισάγει το θεσμικό πλαίσιο ώστε το κράτος να προμηθευτεί θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων όταν τα συγκεκριμένα σκευάσματα λάβουν την τελική έγκριση.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών ερευνών τα μονοκλωνικά δεν είναι για όλους αλλά κυρίως για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο νόσησης.

«Ακόμα και τώρα οι θεραπείες είναι σε φάση μη εγκριτική. Επειδή η φάση του Αυγούστου του 2021 δείχνει ότι σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου φέρνουμε το θεσμικό πλαίσιο. Για αυτό είναι αντιεπιστημονική προσέγγιση η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να δίνουμε μονοκλωνικά αντισώματα στις ΜΕΘ. Θα υπάρξει εγκριτικό όργανο που θα βγάλει τις ενδείξεις» είπε.

Ο Υπουργός Υγείας επέμεινε πάντως στην ανάγκη εμβολιασμού λέγοντας ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πανάκεια.